Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: ДБ, ПП и "Спаси София" трябва да имат за обща кандидатура за кмет на София

Христо Иванов: ДБ, ПП и "Спаси София" трябва да имат за обща кандидатура за кмет на София

България

|
Пет, 11 Ноем 2022г. 14:42ч.
Христо Иванов: ДБ, ПП и "Спаси София" трябва да имат за обща кандидатура за кмет на София

Снимка: БГНЕС

"Демократична България" (ДБ), Продължаваме промяната (ПП) и "Спаси София" тряба да имат обща кандидатура за кмет на столицата на местните избори догодина. Това заяви пред БНТ съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Дали това ще е Борис Бонев, който наскоро обяви създаването на партия, е рано да се каже.

"Всички формати са възможни, ние говорим за голямата стратегическа цел. И това, разбира се, включва и "Спаси София". Мисля, че много важно на този етап всички ние ясно да кажем, че нямаме за цел да наложим себе си или свой кандидат. Имаме за цел да имаме един кандидат. И той да бъде договорен. И в името на това всеки един от нас трябва да е готов на определени отстъпки. Това важи за нас, важи за ПП, важи и за "Спаси София", заяви Иванов.

По думите му е въпрос на разговор чия точно ще бъде канидатурата. На уточнения подлежат и други въпроси – като например явяването с общи или отделни лист. Това важи не само за София, но и за други големи градове, обясни той.

Иванов добави, че по отношение на изборите в столицата "Демократична България" няма самоцелно да налага себе си или свой кандидат за кмет, а ще търси консенсус за обща фигура, която да бъде издигната съвместно с "Продължаваме промяната" и "Спаси София".

Преди няколко дни Бонев заяви, че "Спаси София" няма да се явява на национални избори. Фокусът им ще е управлението на столицата. Той също каза, че трябва да се търси начин за обща кандидатура с ДБ и ПП.

Това не е първият път, в който ДБ предлага общо явяване на изборите на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Същият призив имаше и преди последния парламентарен вот. От ПП отказаха.

"Аз се надявам, че определени уроци са научени и този път ще бъдем чути", заяви Иванов.

mediapool.bg