Кламер БГ - Новини: Борисов е готов да подкрепя правителство с мандат на ПП, ако се уговори програма

Борисов е готов да подкрепя правителство с мандат на ПП, ако се уговори програма

България

|
Пет, 11 Ноем 2022г. 14:43ч.
Борисов е готов да подкрепя правителство с мандат на ПП, ако се уговори програма

Борисов е готов да подкрепя правителство с мандат на ПП, ако се уговори програма

ГЕРБ би подкрепила правителство и с мандата на друга партия, ако преди това има договорена управленска програма. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на посещението си край Пловдив, където огледа новата пречиствателна станция за града и региона.

Още по-голям оптимист съм от преди (за съставяне на правителство). Заради натискът на хората, на народа, на синдикатите...", каза Борисов и допълни: "Можем да подкрепим всичко в името на хората".

"Ако предварително бъде разписано какво могат да правят, ще ги подкрепим", обясни той.

Лидерът на ГЕРБ каза, че политическата ситуация изисква нестандартно решение – да се подпише документ с приоритетите на правителството, както са зададени от политическите партии

"Кой ще е премиер няма да има значение. Това ще е връх в парламентаризма", обясни той.

В отговор на въпрос дали той все пак няма желание да става премиер, Борисов даде да се разбере, че смята себе си за най-подготвения човек на света за български премиер, защото е най-компетентен и с най-голям опит, но не искал да причини това на семейството си, на партията си, а и на себе си.

"Ние можем да подкрепим всичко в името на хората. Ако се съгласят предварително да подпишем какво има право да прави това правителство, ще ги подкрепим. Тръгнат ли да правят глупости, ще бъдат свалени, няма да се цапаме повече с тях", заяви Борисов.

Досега няколко път Борисов казваше, че ако ПП не подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ, то и ГЕРБ няма да подкрепи правителство с мандата на ПП. "Нито те ще се пречупят, нито ние", заяви той на 5 ноември. И докато сега Борисов на практика изразява нова позиция, то от ПП, които ще получат втория проучвателен мандат, продължават да се придържат към позицията си, че няма да подкрепят правителство, в което участва ГЕРБ.

"В такава ситуация е нужно нестандартно решение - документ, подписан от политическите партии, за правителство за кратък период - 3 дена, 3 месеца, 6 месеца. Да се изпълнява само това, което сме подписали", каза още Борисов в петък.

До него беше председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ), който реши да приключи разговора с журналисти силно положително: "Това е най-ефективният парламент от много време насам. До март ще бъдат приети всички закони по плана за възстановяване, това ви го гарантирам".

В хода на разговора си с медиите Борисов агресивно повиши тон на журналиста от "Нова телевизия" Благой Бекриев. Причината е, че медиите не задавали въпроси по повод ареста му.

"В една демократична държава излиза премиер и арестува свой опонент. Не ви ли е срам, говорите за правова държава, вие не питате. Или не сте журналист?", попита Борисов, който не за първи път дава насоки на журналистите как трябва да си свършат работата. Веднага след това се извини на журналисти и му каза, че тази тема му била много вътрешна.

mediapool.bg