Кламер БГ - Новини: ДБ: Абсолютна лъжа е, че дарител на "Да, България" доставя хардуера за машинното гласуване (Обновена)

ДБ: Абсолютна лъжа е, че дарител на "Да, България" доставя хардуера за машинното гласуване (Обновена)

България

|
Пон, 03 Май 2021г. 18:48ч.
ДБ: Абсолютна лъжа е, че дарител на "Да, България" доставя хардуера за машинното гласуване (Обновена)

“Демократична България” опроверга премиера в оставка Бойко Борисов, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване е дарител на “Да, България”. Това се случи часове след като в понеделник сутринта Борисов даде извънредна пресконференция, на която изказа това твърдение. В късния следобяд в понеделник ГЕРБ даде втора пресконференция и обяви, че дарителят е Иван Тодоров, а дарението е направено през 2019 г. и е от 100 лева. Последваща проверка на "Демократична България" обаче установи, че партията на Борисов пак е сбъркала.

Абсолютна лъжа

"Това е абсолютна лъжа. Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни", коментира във фейсбук съпредседателят на “Демократична България” Ивайло Мирчев сутрешната изява на Борисов.

“Много пъти съм твърдял, че Бойко Борисов е лъжец. Днес той за пореден път потвърди този факт като каза, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната е спонсор и е дарявала пари на Да, България”, каза той.

Мирчев добави, че има още много работа “докато стигнем до момента, в който този лъжец и национален вредител бъде изхвърлен от обществения ни живот, а за действията си бъде разследван и съден!”.

На сутрешния си брифинг Борисов хвърли това обвинение докато депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова задаваше пред журналистите риторични въпроси, критикувайки приетите промени в Изборния кодекс. "Ако е възможно ще ни доставят машини, но няма да е възможно, защото не знам кога ще бъде обявена доставката за тези машини, кой ще я спечели и как ще ги доставят?", питаше Атанасова, когато бе прекъсната от Борисов.

"Аз знам. Нали тази фирма е дарител на "Да, България". Прочетете и то си се вижда, кой е дарителят, на кого дарява и защо се пробутват. Нищо против нямам фирмата, ама то си пише", каза премиерът в оставка.

ГЕРБ: Има дарение от 100 лева, ДБ: Объркахте дарителя

След реакцията на ДБ последва втори извънреден брифинг на ГЕРБ във втория ден на Великден - в 16 часа. Зам.-министърът на външните работи в оставка Георг Георгиев открехна завесата за твърденията на ГЕРБ за фирмата дарител, отговаряйки на Ивайло Мирчев. Вместо фирма обаче бе посочено физическо лице.

"Започвам с това, което колегата Иво Мирчев каза днес, че не е вярно, че техен спонсор е г-н Иван Тодоров", каза Георгиев. След което показа лист, за който обяви, че е разпечатка от Сметната палата за дарителите и каза - "Името ясно фигурира тук".

По-късно след зададени журналистически въпроси той уточни, че въпросното дарение е от 100 лева. "Датата е 20 септември 2019 г. паричен превод за местни избори 100 лева. Не става въпрос за сумата, става въпрос за принципа и 1 лев да е, и една стотинка да е, пари са дадени, това означава, че не лъжем", каза Георгиев.

Оказа се обаче, че партията на Бойко Борисов е объркала дарителя. Това отново бе обявено от съпредседателя на "Демократична България" Ивайло Мирчев във фейсбук.

"ГЕРБ свикаха нова пресконференция, за да покажат “доказателството” - дарение от човек на име Иван Тодоров (според ГЕРБ собственик на “Сиела”) за 100 лв. на местните избори през 2019 г. Какви са фактите: собственикът на фирмата доставчик на машините за гласуване е роден през 1958 г. и никога не е бил наш дарител. Нашите двама дарители с това име са родени през 1990 и 1968 г. - това установи нашата проверка в списъците ни с дарители, където разполагаме с техните ЕГН-та. Те нямат нищо общо с никакви машини, не са собственици на такава фирма и със сигурност не са предполагали, че Борисов и обичащият да целува ръката му Георг един ден ще ги замесят в подобен нелеп скандал.", посочи Мирчев.

mediapool.bg