Кламер БГ - Новини: Борисов: Кандидатът за президент на ГЕРБ ще е умен, красив, приет на Запад, с добри отношения на Изток (Видео)

Борисов: Кандидатът за президент на ГЕРБ ще е умен, красив, приет на Запад, с добри отношения на Изток (Видео)

България

|
Пон, 03 Май 2021г. 18:59ч.
Борисов: Кандидатът за президент на ГЕРБ ще е умен, красив, приет на Запад, с добри отношения на Изток (Видео)

На втория ден на Великден премиерът в оставка Бойко Борисов и ГЕРБ свикаха брифинг, на който разкритикуваха промените в Изборния кодекс и върнатите мандати за съставяне на ново правителство от втората и третата партия в 45-о НС. ГЕРБ обаче няма да оспорва промените в Изборния кодекс пред Конституционния съд, стана ясно от думите на премиера. Самият Борисов заяви, че няма да се кандидатира за президент и очерта профила на кандидат-президента на ГЕРБ.

"Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток. Коренно различен от сегашния разединител на нацията", каза Борисов.

След това добави - "Няма да съм аз" и не отговори на въпроса дали не описва Даниел Митов. Последно Борисов номинира Митов за премиер, след като ГЕРБ като победител от последните парламентарни избори първи получи мандата за съставяне на правителство.

Критики за Изборния кодекс

Премиерът в оставка остро разкритикува някои от промените в Изборния кодекс, сред които машинното гласуване и видеонаблюдението, а също и светкавичното обнародване на Изборния кодекс в Държавен вестник. Той определи като "срамота" да се накарат хората да работят на Разпети петък през нощта, за да бъде обнародван актът. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова нарече новите партии - "новите варвари".

“На разпети петък да приемеш закон за три дни при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема една година преди изборите. Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. ЦИК се назначава от Радев, а НС за да бъде диктатът пълен, кой ще е председател сега? Къде му е методологията на НС как ще назначи председател и зам.- председател ако не му дадат удобните хора? Абсолютно погазване на всички принципи. От 20 членове на ЦИК, ГЕРБ имаше 7, всички останали бяха на другите партии”, посочи Борисов.

"Новите варвари погазиха конституцията и законите, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. "Никога не се случвало за една нощ да се приеме кодекс, в случая изборен и той да бъде обнародван с по-ранна дата в държавен вестник от деня на приемане, каза Атанасова. Това, което демонстрираха като знания по конституцията и правото колегите от "партиите на промяната", каза още Атанасова.

Машини и дарители

Премиерът в оставка разкритикува "Демократична България" за машинното гласуване и излезе с твърдение, че машините ще бъде доставени от фирма, дарител на "Да, България". Това се случи докато депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова задаваше пред журналистите риторични въпроси. "Ако е възможно ще ни доставят машини, но няма да е възможно, защото не знам кога ще бъде обявена доставката за тези машини, кой ще я спечели и как ще ги доставят?", питаше Атанасова, когато бе прекъсната от Борисов.

"Аз знам. Нали, тази фирма е дарител на "Да, България". Прочетете и то си се вижда, кой е дарителят, на кого дарява и защо се пробутват. Нищо против нямам фирмата, ама то си пише", каза Борисов. По-късно от "Демократична България" опровергаха тези твърдения и ги определиха като абсолютна лъжа.

С коментар за производителя на машините се намеси на брифинга и външиния министър в оставка Екатерина Захариева.

"Ако наистина е вярно, че монополист е венецуелска фирма производител на машините, аз искам да попитам всичко, които ограничиха де факто правата на гражданите на избори (…) Не се ли притесняват, че купуваме машини от Венецуела – държава диктатура, в която правителството със специално създадени милиции убива гражданите, които протестират, със снайпери“, заяви външният министър в оставка Екатерина Захариева.

По-късно Борисов попита как "ще разнесат машините до САЩ, Азия, с лодки, с ТИР-ове, а там къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава кой чука на тези машини или и там са създали организация за фалшифициране. Ако машината се повреди, казват нашите страховити юристи, тогава на хартия. Сетих се коя е печатницата на БСП, където трябва да отпечатат цялото количество бюлетини".

Критики на Борисов имаше и по отношение на видеонаблюдението, което бе записано, че ще се осъществява "по възможност". “По какъв критерий ще кажеш в този град и тази секция ще има видеонаблюдение, в онази няма да има? Как така по възможност? Въпросният текст "по възможност" действително имаше между двете четения на Изборния кодекс, но във финално гласувания му вариант отпадна и видеонаблюдението е задължително навсякъде.

Притеснения за приеманите закони

Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова изрази своите притеснения, че НС е започнало да приема законите "бързо без обществено обсъждане".

"В този парламент видяхме нещо нечувано - закон за съдебната власт, НПК, Изборен кодекс(ИК), се приеха за първи път без да се допитат ресорните министерства, Висшия съдебен съвет. ИК видяхте за колко дни беше приет, без да бъдат поискани становищата на тези институции, за първи път видяхме, че нито гражданите, нито заинтересованите лица могат да участват в обществените консултации", добави Ахладова.

Мажоритарната система се прие, но за следващите избори, за друг път. В изборното законодателство има много противоречиви текстове, които се бият един с друг и не зная как ще бъдат изтълкувани при едно обжалване пред съда, дано не се стигне до касиране на изборите, обясни тя.

Борисов добави, че депутатите на ГЕРБ са направили всичко възможно да “предотвратят тези щети, които се нанасят на демокрацията в момента”.

"Още десетки милиони пари на данъкоплатеца ще изтекат в поредното безсмислено състезание, защото и тогава няма да направят правителство, а ще продължи служебното правителство на Радев месеци наред и това е целта. Те не смятат да правят правителство, избягаха от отговорност, харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения. Няма да има и следващо правителство", повтори Борисов.

Критики и към партийните опоненти

Критики на премиера в оставка бяха отправени и към партийните опоненти на ГЕРБ.

"Не може уважаемата госпожа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата, защото Борисов продължавал да управлява. Повече от месец имахте, да си бяхте направили едно правителство ако ще да е проформа. Неслучайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха дори думичка отпред при редовни. При този парламент, при това взаимоотношение между политическите субекти в България кога ще има пълен мандат – никога", каза Борисов.

Борисов се възмути и че опоненти на ГЕРБ в парламента наричат партията му "токсична" и отказват да се коалират с нея, въпреки че е първа политическа сила.

От "Отровното трио казаха, че ГЕРБ са токсични. Нима БСП, ДПС и "Да, България" не са токсични - никой не иска да работи с тях", каза още Борисов.

Контра

Очаквано, последва реакция от лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Борисов си позволи да каже: "Не може уважаемата госпожа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата, защото Борисов продължавал да управлява" . Г- н Борисов, Какво може и какво не може да казвам - решава единствено моята партия, а не вие", посочи Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

При обективната невъзможност да се състави ново правителство, всеки ден протакане осигурява време на Вашето да раздадете още концесии, да изхарчите безконтролно последните пари в бюджета, да назначите за пет години напред верните си хора във второто и третото ниво на властта, добави тя.

"Не Вие, а Конституцията казва какво следва в такива случаи. Вие достатъчно я потъпквахте 11 години, така че не ме изненадва какво говорите и сега. В настоящата ситуация е по-добре да има служебен кабинет, назначен от президента Радев, който да поеме отговорност за управлението на страната, отколкото оставане на Вашето правителство в оставка. И накрая, уважавайте повече хората и празниците", заключи лидерът на БСП.

mediapool.bg