Кламер БГ - Новини: ДАНС не е отделяла специално внимание на проблемите на КТБ

ДАНС не е отделяла специално внимание на проблемите на КТБ

България

|
Ср, 22 Апр 2015г. 18:25ч.
ДАНС не е отделяла специално внимание на проблемите на КТБ

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не е отделила специално внимание на Корпоративна търговска банка (КТБ) в годишния си доклад за 2013 г. В него били описани рисковете, свързани с ликвидността и капитала пред група банки, сред които и вече обявената във фалит КТБ. Нямало обаче информация за проблемите, довели до краха на финансовата институция - кредити към свързани фирми без обезпечение и начинът на управление. Това заяви бившият министър на финансите и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов, цитиран от БНР. Докладът на службата е секретен.

Във вторник председателят на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова обяви, че бившият премиер Пламен Орешарски не е внесъл в Народното събрание годишния доклад на ДАНС за 2013 г., в който е имало "предположения по отношение финансовата стабилност на страната". По време на изслушване на шефа на ДАНС Димитър Георгиев на закрито заседание на комисията станало ясно, че въпросният доклад е бил внесен в Министерския съвет, но вместо да отиде в парламента, както изисква законът, е върнат обратно на агенцията. Според Чобанов той може да е върнат за доработване или да е забавен по друга административна причина.

"Категорично не е имало специално внимание или специална секция в доклада, която да обръща конкретно внимание на тази банка. Виждаме, че в ситуацията с КТБ ликвидността не беше проблем. Тя успя да посрещне теглене на средства в размер на около един милиард. Проблемите са други, проблемите са с качеството на активите, с начина, по който е управлявана самата банка и по който се движи. Раздавани са кредити на свързани лица", обясни бившият финансов министър.

От БНБ заявиха за БНР, че са в непрекъсната комуникация с ДАНС и подчертаха, че трябва да е ясно, че в докладите на службата не става дума за притеснения, а за анализ и оценка на рискове.

Настоящият финансов министър Владислав Горанов каза, че не е виждал въпросния документ.

mediapool.bg