Кламер БГ - Новини: Столична община вдигна наемните цени за заведенията край езерото "Ариана"

Столична община вдигна наемните цени за заведенията край езерото "Ариана"

България

|
Четв, 23 Апр 2015г. 06:56ч.
Столична община вдигна наемните цени за заведенията край езерото "Ариана"

Столична община вдигна наемните цени за заведенията край езерото "Ариана". Условията за участие в конкурса за отдаването им под наем се очаква да бъдат одобрени на сесията на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

Това е поредния опит за отдаването им под наем, който все се отлага по различни причини.

Работната група за изготвяне на документацията за конкурса беше сформирана още през септември 2013 г. Година и половина по-късно - през март 2015 г. зам.-кмета на София по правните въпроси Юлия Ненкова внесе доклад в СОС за обявяване на конкурс за седем обекта.Той обаче

беше оттеглен по искане от постоянните комисии по финанси и по стопанска политика за изготвяне на нови пазарни оценкина имотите. Според съветниците дадените цени им се видяха прекалено ниски. Така след новото изчисление някои цени са завишени с до 50%.

За първата обособена позиция, която е за заведението до езерото "Ариана", в непосредствена близост до моста на "Едно време", началната наемна цена е 9127 лв. на месец. Предишното предложение беше за 7681 лв.

Другият обект е заведението преди паркинга на националния стадион "Васил Левски", за който се предлага наддаването да започне от 6944 лв. на месец, а първоначално се искаха 5060 лв.

Третата позиция включва два преместваеми обекта при площадка "Слончето". За тях търгът започва от 3008 лв., а месец по-рано от общината искаха 1938 лв.

Останалите позиции на конкурса са за мобилни търговски съоръжения тип количка за сладолед, хот-дог, царевица, пуканки и палачинки. Те са общо четири с площ до 5 кв. м и за всеки от тях началната наемна цена започва от 127.50 лв., докато преди това беше двойно по-ниска - 61 лв.

Всички обекти ще се отдадат за срок от пет години.

"По-високите цени идват от различния способ, по който са изчислени. На финансова комисия беше зададен въпрос не са ли ниски цените и може ли да се преразгледат. Това е вид актуализация. Те ще станат и по-високи, защото това е търг с наддаване", коментира Цветан Стоевски, директор на дирекция "Обществени поръчки и концесии" в Столична община. Той посочи, че не могат да си позволят да предлагат по-ниски от пазарните цени, защото ще ги обвинят, че ощетяват общината.

Пазарните оценки на търговските обекти са направени от общинската фирма "Софинвест".

В конкурса не е включено отдаването под наем на езерото "Ариана". За него общината реши да направи отделен търгкато началната наемна цена е малко над 12 хил. лв. От нея е извадена годишната поддръжка на съоръжението. Така търгът ще започне от 8400 лв., като се очаква това решение да бъде взето през май.

mediapool.bg