Кламер БГ - Новини: Д-р Таня Андреева: Медицинска академия не е най-добрата локация за детската болница

Д-р Таня Андреева: Медицинска академия не е най-добрата локация за детската болница

България

|
Вт, 27 Юли 2021г. 17:07ч.
Д-р Таня Андреева: Медицинска академия не е най-добрата локация за детската болница

Д-р Таня Андреева

Подлежи на обсъждане да се избере най-добрият терен за Национална детска болница. Локацията е много важна, а в Медицинска академия съвсем не е най-добрата. Това коментира във вторник пред БНР д-р Таня Андреева, депутат от ПГ на "Демократична България" и активист на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

"Идеята за детска болница беше дълбоко опорочена през 2018 година, когато министър Кирил Ананиев се опита да набута бъдещето на педиатрията в един скелет от миналото, обявен за събаряне през 2011-а година. Това беше едно нелепо решение, което загуби на педиатрите, а най-вече на българските деца 2 години и половина, в които можеше да имаме анализ, конкурс и вече да започнат реалните дейности по изграждане на болницата, която да отговаря на съвременните изисквания", каза Андреева в коментар на новината от вчера, че МЗ е разпоредило прекратяване на съществуващия договор с "Главболгарстрой" за изграждането на детската болница на мястото на недовършения строеж в двора на Медицинска академия.

Според д-р Андреева изграждането на нова сграда на детска болница ще е по-бързо, отколкото да се събори старият скелет и да се строи на негово място.

"Локацията е много важна, а в Медицинска академия съвсем не е най-добрата. Определянето на локация за едно лечебно заведение от такова национално значение се определя от специалисти - трябва да има бърз и лесен достъп от всички части на столицата, но и от цяла България. Мястото трябва да бъде изключително комуникативно, да бъде обезпечено със съответните водопроводи, с варианти за допълнително електричество, с бърз обществен транспорт и т.н. Подлежи на обсъждане да се избере най-добрият терен за Национална детска болница", обясни тя.

По думите ѝ обществената подкрепа за тази кауза е гаранция, че проектът ще бъде доведен докрай.

Андреева призова детското здравеопазване да стане приоритет и изграждането на Национална детска болница да стане надпартийна кауза, около която всички партии да се обединят.

mediapool.bg