Кламер БГ - Новини: "Изправи се БГ! Ние идваме!" иска преразглеждане на цените на тока и парното

"Изправи се БГ! Ние идваме!" иска преразглеждане на цените на тока и парното

България

|
Вт, 27 Юли 2021г. 19:17ч.
"Изправи се БГ! Ние идваме!" иска преразглеждане на цените на тока и парното

Мая Манолова, сн. БГНЕС

Парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще предложи възможност да бъдат преразгледани цените на тока и парното чрез законови промени, които да обезсилят наредбата на КЕВР. Това обяви на брифинг в парламента във вторник Мая Манолова, която още като национален омбудсман се вихреше енергично на полето на енергийните цени.

Тя не обясни как точно нейната група смята да направи възможно преразглеждането на цените. Само каза, че ще внесат предложения за промени в Закона за енергетиката, където ще бъдат направени конкретни предложения за КЕВР. Според нея членовете на КЕВР е трябвало отдавна да подадат оставки след неудачите и при определянето на цените на тока и парното.

Манолова съобщи, че във вторник продължават експертните срещи с представителите на ПГ "Има такъв народ" на тема енергетика, където също от "Изправи се БГ!Ние идваме!" ще търсят подкрепа за законопроектите, които внасят.

Същевременно ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" поиска незабавно изслушване на КЕВР в парламента за по-високите цени на водата. Председателката на парламентарната група заяви, че внасят и законопроект за промяна на начина, по който се формират цените на ВиК услугите, като отбеляза, че готвеното увеличение на цената на водата е средно с 30 на сто от 1 януари 2022 г.

Манолова допълни, че ще искат разяснения от КЕВР за бизнес плановете на ВиК асоциациите, които е трябвало да бъдат внесени в срок до 1 юли тази година и за техните намерения да искат много по-висока цена на водата.

След повишаването на цените на тока, парното, топлата вода, природния газ и всички основни хранителни продукти, за домакинствата ще бъде практически невъзможно да плащат и нова много по-висока цена на водата, коментира Манолова.

Законопроектът предлагал с една година да бъде отложено приемането на бизнес планове, респективно и повишаването на цената на водата. Предлага се срокът на така наречените бизнес планове да бъде намален от пет на три години.

Предлагаме по-справедлив механизъм, чрез който да се определи цената на водата за 2022 г. като за база се ползва цената за 2021 г., но се отчете изпълнението на различните показатели, които трябва да изпълнят ВиК дружествата, посочи Манолова и допълни, че техният анализ показва, че до момента от общо 788 показателя за качество на питейната вода, общо за всички ВиК дружества, са изпълнени едва половината.

Според Манолова преди да се пристъпи към следващите бизнес планове, които да определят развитието на ВиК сектора, е необходима широка обществена дискусия, която да се случи в парламента.

Манолова припомни, че след 31 декември 2021 г. изтича първият петгодишен период след започването на т.нар "водна реформа". Реално, освен повишаването на цената на водата с до 70 на сто, нищо добро не се случи за българските граждани, коментира тя и допълни, че за този период нито качеството на питейната вода се е подобрило, нито са се намалили загубите на питейна вода. По думите й те продължават да са средно 60 на сто, а на някои места достигали и до 80 на сто.

"Резултатът от водната реформа е един - плащате повече, а срещу това не получавате нищо по-добро", заключи Манолова.

Като друг важен показател тя посочи социалната поносимост на цената на водата. По думите й за ВиК Шумен, където водата не била годна за пиене, цената от 3,40 лв. ще скочи на 4.60 лв., а в края на петгодишния период ще достигне 6,50 лв., което било увеличение с близо 90 процента.

Междувременно и омбудсманът Диана Ковачева изпрати критично становище до водния регулатор. Тя призова КЕВР да не одобрява поетапните поскъпвания за новия регулаторен период 2022 г. – 2026 г. Аргументите й са, че в много населени места качеството на водостабдителните услуги не се е подобрило - течовете продължават, редица населени места са на воден режим, а в някои градове и села от чешмите тече кална или мътна вода.

През юли ВиК операторите оповестиха предложенията си за нови тарифи през следващите години.

"Като омбудсман, призван да съблюдава за спазване на правата и интересите на гражданите, съм силно обезпокоена от предвиденото във всички обявления значително увеличение на цените на водата“, пише доц. Ковачева.

Тя посочва, че планираните увеличенията варират от 80% за ВиК - Сливен до 4% за ВиК – Хасково.

"Искам да подчертая, че в институцията на омбудсмана продължават да постъпват десетки жалби от цялата страна за вода, която не отговаря на законовите изискванията за качество (със завишена алфа активност, съдържание на манган, мътна, с плаващи частици и т.н.), която се заплаща обаче като за питейна и ежегодно цената й необосновано нараства. Предвижда се през 2022 г. и през 2026 г. най-високата цена на ВиК услугата да е в област Шумен - съответно 4.613 лв. (с ДДС) и 6.473 лв. (с ДДС), или увеличение спрямо настоящата цена с 35% и с 89%", посочва омбудсманът.

Според документи на самата КЕВР много от ВиК фирмите в страната изобщо не изпълняват плановете си за намаляване на течовете по мрежата, които водят до колосални разхищения на вода.

mediapool.bg