Кламер БГ - Новини: Гърция складира втечнен природен газ в Италия

Гърция складира втечнен природен газ в Италия

Свят

|
Съб, 10 Септ 2022г. 11:48ч.
Гърция складира втечнен природен газ в Италия

Сн. ЕПА/БГНЕС

Гърция внася втечнен природен газ от различни източници, като складира горивото в Италия, съобщи министърът на енергетиката Костас Скрекас. Гръцки медии отбелязват по темата, че от терминала на остров Ревитуса има възможност за снабдяване и на България, съобщи кореспондентът на БНР.

Гърция е направила всичко възможно, за да осигури природен газ, заяви на икономически форум в Солун министърът на енергетиката Костас Скрекас.

Атина е наела в Италия хранилища за складиране на втечнен природен газ, който ще се обработва на остров Ревитуса. Обемът на този терминал се увеличи почти двойно, информират от енергийното министерство, но това не е достатъчно по време на енергийна криза.

Информациите по темата допълват, че Атина има споразумение със София при необходимост да се транспортират количества природен газ към газопреносната система на България.

Министър Скрекас подчерта, че според гръцкото правителство трябва спешно да се създаде общ европейски план в помощ на домакинствата и производствените компании за преодоляване на високата цена на горивата и поскъпването на стоките.

mediapool.bg