Кламер БГ - Новини: Чарлз Трети е новият крал на Великобритания (видео и снимки)

Чарлз Трети е новият крал на Великобритания (видео и снимки)

Свят

|
Съб, 10 Септ 2022г. 20:59ч.
Чарлз Трети е новият крал на Великобритания (видео и снимки)

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Чарлз Трети бе обявен за крал на Великобритания и положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британския закон, съобщи Би Би Си.

Ще се старая да следвам примера, оставен от моята майка, каза Чарлз III.

"Mайка ми беше пример за обич, посветеност и отдаденост на своята служба в името на народите. Ние сме благодарни на нейната вярност към дълга си. Тя ни научи на дълг и отговорност към короната. Тази

отговорност поемем аз и във всяко действие ще се старая да следвам примера, оставен от майка ми - да търся мир, хармония и просперитет на всички народи", заяви крал Чарлз III.

Той положи клетва пред Съвета за унаследяване на британския престол и подписа две копия на документа, съдържащ текста й.

"Знам, че ще бъда подкрепен от обичта и лоялността на народите, чийто суверен съм призован да бъда“, каза той и добави, че е "дълбоко насърчен от подкрепата на моята любима съпруга".

За първи път ритуалът се предава пряко по телевизията.

Ритуалът по възкачването на престола има чисто представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт.

На заседанието на съвета присъстваха няколкостотин тайни съветници, включително настоящият министър-председател Лиз Тръс и всички нейни живи предшественици, съпругата на Чарлз - Камила, и неговият най-голям син и наследник Уилям.

Заседанието се проведе в двореца Сейнт Джеймс в сърцето на Лондон в две части, като на първата Чарлз отсъстваше - както е по протокол, а след това бе провъзгласен за крал.

Секретарят на съвета обяви от фасадата на двореца, че "принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна kралица, става наш крал Чарлз III... Бог да пази краля!".

Събралите се съветници повториха "Бог да пази краля".

По време на обявяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха оръдейни салюти. Облечените в червени униформи войници в двора на двореца отдадоха чест и свалиха шапките си от меча кожа, за да поздравят новия крал.

В събота знамената се вдигат отново за 26 часа, за да се отбележи възкачването на новия монарх на трона, след това отново ще бъдат свалени наполовина за периода на национален траур.

По-късно по време на специална сесия на британския парламент по-високопоставени депутати, включително премиерът Лиз Тръс, положиха нова клетва за вярност на крал Чарлз Трети.

Председателят на Камарата на общините сър Линдси Хойл откри извънредната сесия и пръв положи клетва, последван от най-дълго служилия депутат сър Питър Ботъмли.

Хойл отбеляза, че поради времевите ограничения днес само малка част от депутатите могат да положат клетва за вярност.

По-рано Лиз Тръс призова в Камарата на общините страната да подкрепи новия си монарх.

Парламентът нетрадиционно е отворен в събота от ранния следобед до късно вечерта, за да могат депутатите да изразят тяхната почит към покойната кралица.

Погребението на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник, 19 септември, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Церемонията ще се проведе в Уестминстърското абатство, където са короновани всички британски монарси. Именно там кралицата се жени за принц Филип през 1947 г. След това кралицата ще бъде положена в Уиндзор.

Британските вестници излязоха с първи страници с черен фон

На много от първите страници е поместен образът на новия крал Чарлз Трети, докато произнася речта си, излъчена вчера по телевизията, с която той изрази скръбта си във връзка с кончината на майка си и готовността си да поеме товара на кралските задължения.

"Дейли телеграф" е един от вестниците, които поместват на първа страница снимка на краля по време на произнасянето на речта. Заглавието, което е избрал вестникът са думите на краля: "На скъпата си майка искам да кажа: "Благодаря".

"Дейли телеграф" описва речта на крал Чарлз като "дълбоко лична". Редакционната колегия на британското издание изразява също така положителното си отношение към стабилността, която гарантира системата на монархическото унаследяване, съобщи БТА.

"Идните седмици ще са също така величаво напомняне на факта, че страната, която тя (кралица Елизабет Втора - бел. ред.) водеше, е също толкова устойчива, колкото беше и тя.

Подсилена и опираща се върху несравнимото си усещане за идентичност, белязана като никоя друга нация от историята, географията, времето и самата монархия, Великобритания може да демонстрира увереност в момент, който в някоя друга държава би бил момент на съмнение в себе си", изтъква "Дейли телеграф".

"Една страна, която е в състояние да се сбогува с такава незаменима, вдъхновяваща и обичана фигура, без да преминава през сътресение, изблици, страх или чувство за отслабване, е страна, която може да посрещне бъдещето с увереност и гордост. Именно дни като тези, парадоксално, напомнят на хората на тази велика нация, че наистина сме щастливци", подчертава редакционната колегия на британския всекидневник.

Образът на Чарлз, докато произнася речта си в Бъкингамския дворец, е поместен също така на първите страници на "Дейли експрес", "Дейли мирър", "Дейли стар" и "Таймс".

"Таймс" избира за заглавие думите на краля "Посвещавам себе си на вас".

mediapool.bg