Кламер БГ - Новини: Гърция се е договорила с кредиторите си за бюджетния излишък

Гърция се е договорила с кредиторите си за бюджетния излишък

Европа

|
Вт, 24 Окт 2017г. 13:25ч.
Гърция се е договорила с кредиторите си за бюджетния излишък

Гърция е постигнала споразумение с институциите за това, че през 2017 г. бюджетът на страната ще приключи с първичен излишък от над 1,75 на сто от БВП, съобщават изданията.

В. "Вима" пише, че това е станало още на първата среща в Атина на правителството с ръководителите на институциите, представляващи кредиторите на страната. Те са в гръцката столица, за да направят трети поред преглед по изпълнението на реформите от управляващата коалиция в рамките на помощната програма.

Все пак обаче открит остава въпросът за това, че Атина трябва да се стреми към постигане на по-висок бюджетен излишък догодина. Неговият размер е заложен като цел и възлиза на 3,5 на сто от БВП. Темата ще бъде разисквана с институциите в четвъртък, тъй като в проектобюджета правителството е заложило бюджетен излишък от 2,2 на сто.

Източник от гръцкото финансово министерство е казал, че за 2017 г. се очаква бюджетният излишък да бъде по-голям от очаквания и да достигне 2,2 на сто от БВП, което, според него, означава, че кабинетът ще може да раздаде на социално бедни 800 милиона евро помощи от превишения излишък. Той дори е изразил увереност, че този излишък за 2017 г. може и да е по-голям от 2,2 на сто от БВП.

В. "Нафтемборики" информира, че се очаква благополучен край по отношение на остатък от транш в размер на 800 милиона евро, който Атина очаква в края на месеца. Според изданието Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) ще одобри тази сума в четвъртък.

Отпускането на транша е обвързано с искане от кредиторите за погасяване на просрочените задължения на държавата. ЕСМ в свое съобщение обяви, че ще обсъди оценката на институциите във връзка с постигнатия от Гърция напредък по въпроса за това погасяване и ще се произнесе след два дни.

На 7 юли ЕСМ одобри третия транш от финансовата помощ за Гърция в размер на 8,5 млрд. евро. От тях бяха деблокирани 7,7 млрд. евро за обслужване на гръцкия дълг и за погасяване на просрочените задължения на гръцката държава.

mediapool.bg