Кламер БГ - Новини: Гърция отваря границите си за българи без ограничения и карантина

Гърция отваря границите си за българи без ограничения и карантина

Европа

|
Нед, 14 Юни 2020г. 18:31ч.
Гърция отваря границите си за българи без ограничения и карантина

Гърция ще пропуска български граждани през границите си без ограничения и карантина от 12 ч. на обяд на 15 юни 2020 г. При влизане в страната гръцките гранични служители ще предоставят по тяхна преценка анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълват трите си имена и дестинация на пътуването си. На произволен принцип ще бъдат вземани и проби за коронавирус, съобщи в неделя българското външно министерство.

При положителен резултат ще бъде налагана 14-дневна карантина. В такъв случай МВнР препоръчва на българските граждани да се връщат в България от границата.

От 15 юни летищата в Атина и Солун започват да приемат международни полети.

Задължителното тестване за коронавирус на летищата и 14-дневна карантина при положителен резултат остават единствено за граждани, които пристигат от райони, рискови от Covid-19, според оценката на Европейската агенция за авиационна безопасност.

Хотелите в Гърция предлагат по-ниски цени за пакет престой повече от седмица, съобщават туроператорите.

Хотелите отварят врати след проверка и разрешение от здравните власти. На входа на всеки туристически комплекс задължително се поставя сертификат, че са взети всички предпазни мерки съгласно здравните изисквания.

Собствениците на къмпинги в Северна Гърция са доволни от резервациите, като основните им клиенти

са българи и румънци.

"Приоритет на Гърция е безопастността на почиващите", съобщи от остров Санторини премиерът Мицотакис.

Хотелиерите от гръцките острови също очакват от понеделник първите туристи от чужбина и обещават "без компромис да спазват предпазните мерки".

mediapool.bg