Кламер БГ - Новини: Европа пак е отворена за пътуване - вижте страна по страна

Европа пак е отворена за пътуване - вижте страна по страна

Европа

|
Пон, 15 Юни 2020г. 16:41ч.
Европа пак е отворена за пътуване - вижте страна по страна

В понеделник, 15 юни, европейските страни облекчиха преминаването през границите си, затворени близо три месеца заради ограниченията срещу коронавируса. Още от ранни зори километрична колона леки коли се нареди на българската граница с Гърция, германците тръгнаха на почивки в чужбина, а французи се отправиха към Белгия да си купят евтини цигари.

Европейската комисия представи сайт "Re-open EU", в който пътуващите в ЕС могат да проверят какви са условията в държавата, към която са се насочили – какви изисквания за коронавируса се прилагат, къде са отворени хотелите и плажовете.

Предвижда се данните да бъдат постоянно обновявани и да бъдат подавани от държавите в ЕС. В сайта може да се провери какви са ограниченията за пътуване с различни превозни средства, както и условията за престой или транзитно преминаване.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон миналата седмица призова страните членки да вдигнат ограниченията по вътрешните граници от 15 юни, така че ЕС да е готов с общ план за възобновяване на пътуванията с държави извън блока, което да стане на 1 юли.

Само някои държави се решиха да направят това. Сред тях са Германия, Белгия, Хърватия и Швейцария (която е част от Шенгенската зона). В тези страни може да се влиза без ограничения и без да се налага 14-дневна карантина.

По-голямата част от Испания остава затворена, в различните страни действат различни ограничителни мерки срещу коронавируса, а много хора, работещи в съседни страни, все още работят от къщи. Ето защо Европа е далеч от възстановяването на обема на трафика отпреди коронавируса.

Какво се случва в Европа

В цяла Франция, включително Париж, отварят кафенетата и ресторантите, а французите вече могат да пътуват до други страни в ЕС. От понеделник им е разрешено и да посещават роднините си, настанени в старчески домове.

Чехия разреши пътуванията от и до 26 страни, но ограничи тези с Белгия, Португалия, Швеция и Великобритания.

Гърция отвори границите и за някои страни извън ЕС, сред които Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея.

Испания се готви за възстанови своя туризъм и провежда експеримент, в рамките на който 11 хил. германски туристи отиват на двуседмична ваканция на Балеарските острови. Целта на властите е да разберат как туристическите компании могат да прилагат новите правила и ограничителни мерки, необходими за предотвратяването на нова вълна на пандемията.

Испания планира да се отвори изцяло за туристи от 1 юли.

В сегашния тест участват няколко германски туристически агенции и авиокомпании. Туристите заминават за Майорка, Ибиса и Менорка, без да да минават на задължителна проверка за симптоми на Covid-19 и е достатъчно само да попълнят анкетна карта на борда на самолета.

При резервация за поне шест нощувки, Дания ще посреща туристи от Исландия, Германия и Норвегия, но не и от Швеция.

ЕК се надява от началото на юли всички страни да вдигнат ограниченията за пътуване, за да се възстанови туристическата индустрия. Тя произвежда близо 10% от икономиката на ЕС и дори още повече в страните от Средиземноморието, някои от които бяха най-силно ударени от коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Белгийските магазинчета за тютюневи изделия на границата с Франция направиха в понеделник силен оборот, след като много французи се наредиха на опашки (спазвайки мерките за дистанция) да си купят по-евтино цигари, чиито цени бяха повишени в страната им.

Усилието си заслужаваше, казва французойка, която рано сутринта е пропътувала 200 км в двете посоки да си напазарува евтини цигари.

mediapool.bg