Кламер БГ - Новини: Гърция защити Северна Македония от България

Гърция защити Северна Македония от България

България

|
Четв, 30 Септ 2021г. 19:28ч.
Гърция защити Северна Македония от България

Кириакос Мицотакис

Атина не подкрепя съпротивата на България по отношение процеса на присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

"Не подкрепяме България. Смятаме, че това е ненужно усложнение... Трябва да предложим на Западните Балкани много ясна европейска перспектива", посочи той.

"Трябва да говорим открито за разширяването. Да покажем ясно, независимо дали са необходими 10 или 15 години, че Западните Балкани принадлежат към Европа", добави гръцкият премиер, цитиран от БНР.

Гърция дълги години спираше Скопие за НАТО и ЕС заради спора за името, но успя да постигне целта си с Преспанското споразумение, което доведе до смяна на името на Македония. България обаче не постигна нищо с договора за добросъседство от 2017 година и през 2020 година се оказа единствената страна членка, която не одобри преговорната рамка на Северна Македония и блокира началото на преговорите за присъединяване.

От тогава отношенията между София и Скопие се изостриха и македонците все повече разпознават България като "нова Гърция".

В последните дни стана ясно обаче, че вече и други страни имат резерви към разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани.

mediapool.bg