Кламер БГ - Новини: Трайчо Трайков помоли столичани да избягват Паметника на Съветската армия

Трайчо Трайков помоли столичани да избягват Паметника на Съветската армия

България

|
Пет, 01 Окт 2021г. 13:32ч.
Трайчо Трайков помоли столичани да избягват Паметника на Съветската армия

Трайчо Трайков помоли столичани да избягват Паметника на Съветската армия

Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков помоли в петък столичани да избягват преминаване покрай Паметника на съветската армия, защото не е в добро състояние.

"Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР ("Паметник на Съветската армия"). Същият се намира в недобро конструктивно състояние и в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 000 лв. от държавния бюджет, за да го ремонтира. Помолили са и общинския строителен контрол към Столична община да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид", посочи вър фейсбук Трайков.

Той уточнява, че кореспонденцията за състоянието на монумента върви от години и Областната администрация е отговорна ако стане някоя злополука.

"Сегашният областен управител Митко Михайлов, с когото сме работили добре по различни въпроси наследява темата и е длъжен да предприеме някакво действие", казва още Трайков.

В заключение той припомня, че предишният областен управител беше изразил подкрепа за предложението на руското посолство да финансира ремонта срещу получаване на собствеността върху монумента, но то е било отхвърлено поради несъгласие на МВнР.

Преди броени дни Мартин Заимов бе арестуван за няколко часа, защото заличи част от надписа на паметника, посочвайки, че съдържа исторически грешки.

Опит за решение на казуса предложиха през пролетта общинските съветници от "Демократична България", които предложиха на столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на паметника, който е държавна собственост, но е изграден върху общинска територия в Княжеската градина.

mediapool.bg