Кламер БГ - Новини: Грузия няма да допусне натиск от Москва да попречи на връзките й с НАТО

Грузия няма да допусне натиск от Москва да попречи на връзките й с НАТО

Свят

|
Пет, 17 Окт 2014г. 15:11ч.
Грузия няма да допусне натиск от Москва да попречи на връзките й с НАТО

Грузия няма да допусне натиск от Москва да предотврати създаването на учебен център на НАТО на нейна територия, нито да попречи на плановете и да задълбочи връзките си със Запада. Toва каза военният министър на бившата съветска република, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да избегнем конфронтация с Русия. Грузия се нуждае от стабилност. Но ние никога няма да се поддадем на диктат от Москва по въпроса кое е по-добро за Грузия", заяви Иракли Аласания в интервю за Ройтерс.

Министърът каза, че Грузия, която подписа през юни споразумение за асоцииране с ЕС, продължава усилията си за присъединяване към НАТО, въпреки че не успя тази година да получи План за действия за членство - формална стъпка към приемане в алианса.

Според 40-годишния Аласания сътрудничеството с НАТО включва създаването на съвместен учебен център с алианса.

"Той ще бъде грузинска собственост, но ще се управлява заедно от НАТО и Тбилиси, и ще бъде допълнителен слой на сигурност и отбранителна способност за Грузия", каза министърът, цитиран от БТА.

Аласания добави, че съветници от алианса ще помогнат и за създаването отделен логистичен център, който да улеснява дейността на учебния, като страните от НАТО ще поемат основната част от разходите за създаването на двата центъра, както и за обучението и ученията, които ще се провеждат.

Грузинските въоръжени сили ще получат и допълнителна подкрепа от алианса чрез аташиране на висши натовски офицери към генералния щаб на армията, каза той.

mediapool.bg