Кламер БГ - Новини: Грипна епидемия е обявена в четири области

Грипна епидемия е обявена в четири области

България

|
Вт, 15 Ян 2019г. 14:28ч.
Грипна епидемия е обявена в четири области

Грипна епидемия е обявена в областите Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен, а от сряда ще бъде обявена и в Русе, вероятно и във Варна.

В Бургаска област учениците са във ваканция от вторник. Затворени са 137 училища. В Старозагорска, Силистренска и Шуменска област учебните занятия се прекратяват от сряда до петък включително.

Средно заболеваемостта в засегнатите области е 230-270 болни на 10 хил. души. Има и такива с 350-450 души. Увеличава се броят на болните и в градовете Русе, Ямбол, Перник и Пазарджик, където също има опасност да бъде обявена епидемия. Според образователното министерство такава вероятно ще бъде обявена в Ямбол, Перник и Пазарджик.

"Най-голямата грешка е подценяването при грипа. Хората ходят на работа и заразяват колегите си. Много често в детската градина колегите влизат в разправии с родителите. Не е добре да вкараш болно дете в градина или ясла. Предаването на грипа е толкова бързо, че няма нещо, което да спре епидемия", коментира главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред бТВ.

По думите му антибиотикът не помага на вирусната инфекция, а добре трениран млад организъм може да се справи с грипа до седмица.

"Ако тези симптоми се задържат повече, имаме нужда от лекар“, припомни той.

В момента има препоръка болниците да спрат свижданията, а където е възможно, да бъдат открити и грипни кабинети. Спират се женските и детските консултации, както и плановите профилактични имунизации, реимунизации и операции.

mediapool.bg