Кламер БГ - Новини: Грипна епидемия в три области

Грипна епидемия в три области

България

|
Пон, 14 Ян 2019г. 18:16ч.
Грипна епидемия в три области

Три области са с обявена грипна епидемия от вторник – 15 януари, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това са Стара Загора, Бургас и Шумен, а Силистра е в предепидемична обстановка.

Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Стара Загора обяви грипна епидемия за област Стара Загора от утре, 15 януари 2019 г. С цел прекъсване на епидемичната верига сред учениците, учебните занятия във всички училища в областта ще бъдат прекратени от 16 до 18 януари.

Мерките се взимат заради регистрираната висока заболеваемост през последната седмица – 264.84 на 10 000 души население, както и резултатите на изследваните проби на болни с остри респираторни заболявания, които показват наличие на грипен щам А H3N2. Лечебните заведения за болнична помощ трябва да преустановят свижданията.

От РЗИ препоръчват медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детски консултации, а също така да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, както и да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от здравната инспекция напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

От 15 януари РЗИ – Шумен обявява грипна епидемия на територията на област Шумен. Здравните власти са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия в областта за периода 16.01.2019 г. – 18.01.2019 г. включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

От утре е обявена грипна епидемия и на територията на област Бургас. Учебните занятия в областта се преустановяват от 15.01.2019 г. до 18.01.2019 г. включително.

Във връзка с динамичната епидемична обстановка в област Силистра и предвид трайния ръст в заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип, РЗИ – Силистра въвежда предепидемични мерки за овладяване на заболяемостта на територията на областта.

До второ нареждане в област Стара Загора, област Силистра и област Бургас се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

mediapool.bg