Кламер БГ - Новини: Григор Димитров не успя да играе на втори "Мастърс" финал

Григор Димитров не успя да играе на втори "Мастърс" финал

Спорт

|
Съб, 14 Окт 2023г. 19:19ч.
Григор Димитров не успя да играе на втори "Мастърс" финал

Григор Димитров загуби полуфинала на турнира в Шанхай Сн. ЕПА/БГНЕС

Григор Димитров не успя да стигне до финала на турнира по тенис за мъже от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай.

Първата ракета на България отстъпи с 6:7(7), 3:6 на поставения под номер 5 в схемата Андрей Рубльов (Русия) след час и 52 минути игра.

Ключов за развоя на двубоя се оказа първият сет, в който двамата стигнаха до тайбрек, но руснакът показа по-здрави нерви и спечели.

За титлата Рубльов ще спори с поляка Хуберт Хуркач, който отстрани Себастиан Корда (САЩ) с 6:3, 6:4.

Българинът определено може да съжалява, че не успя да стигне до финала. В предишните кръгове на турнира Димитров отстрани втория в световната ранглиста Карлос Алкарас от Испания и олимпийския вицешампион Карен Хачанов от Русия.

След днешната среща равносметката за Григор Димитров вече е една победа и осем загуби на полуфинали на турнири от такъв ранг. За последно той игра финал на турнир от сериите "Мастърс 1000" през 2017 година, когато спечели титлата в Синсинати след като победи Ник Кирьос.

За класирането си за полуфинала в Шанхай Григор Димитров ще вземе 352 635 долара от общия награден фонд от 8.8 милиона долара. Българинът ще получи и 360 точки за световната ранглиста, в която от понеделник ще заеме 16-о място.

Драматичен първи сет

Първият сет се оказа драматичен за Григор Димитров срещу Андрей Рубльов.

В първите геймове на мача играта се водеше от българина, който печелеше подаванията си почти безпроблемно. Димитров достигна до първите си възможности за пробив при 3:2 гейма, но пропусна четири брейкбола, в това число и три последователни при 0:40.

В тези моменти Рубльов показа защо е седми в световната ранглиста, като не само успя да отрази възможностите пред Димитров, а и първи да направи пробив. Това стана в 11-ия гейм на мача, когато руснакът спечели четири последователни точки на сервис на българина и поведе с 6:5.

Тук обаче дойде ред на 32-годишния българин да покаже характер. Роденият в Хасково тенисист използва момент на колебание у руснака и успя да реализира пробив, с който да докара първия сет до тайбрек.

В него и двамата направиха много качествени разигравания и всеки от тях имаше възможност да спечели. Димитров отрази първия сетбол пред Рубльов при 6:5 точки и сам получи такъв при 7:6. Рубльов обаче се спаси с ас, а малко след това използва една непредизвикана грешка на Димитров от бекхенд, за да вземе първата част на мача с 9:7 точки след 78 минути игра.

Андрей Рубльов се оказа с по-здрави нерви от Григор Димитров Сн. ЕПА/БГНЕС

Срив във втория сет

Въпреки негативната развръзка в първия сет, Григор Димитров не загуби присъствие на духа и успя да реализира пробив още в първия гейм на втория сет. Той увеличи аванса си до 2:0, а след това имаше и две възможности да поведе с 3:1.

Тук обаче нивото в играта на българина изведнъж спадна и той позволи на Рубльов да върне пробива напълно неочаквано.

Направеният брейк беше решителния момент в мача, след който Рубльов се оказа в средата на серия от пет последователни гейма и скоро след това затвори втория сет и мача с 6:3 гейма.

Димитров се отказва от турнира в Антверпен

Междувременно стана ясно, че Григор Димитров е променил програмата си и няма да играе на турнира от категория "ATP 250" в Антверпен следващата седмица (15 - 22 октомври).

Неговото място в основната схема на надпреварата в белгийския град ще бъде заето от французина Юго Гастон.

Българинът не е единственият състезател, който отказа участие в турнира. Оттеглиха се още Яник Синер, Юго Умбер, Борна Чорич, Матео Арналди и Борна Гойо.

mediapool.bg