Кламер БГ - Новини: Григор Димитров играе на осминафинал на откритото първенство на Австралия

Григор Димитров играе на осминафинал на откритото първенство на Австралия

Спорт

|
Съб, 18 Ян 2014г. 08:27ч.
Григор Димитров играе на осминафинал на откритото първенство на Австралия

Григор Димитров постигна исторически успех на откритото първенство на Австралия и за първи път ще играе на осминафиналите в Мелбърн. Първият турнир от големия шлем за годината е с награден фонд от 31 млн. долара.

В третия кръг най-добрият български тенисист отстрани поставения под №11 в основната схема Милош Раонич, Канада, с 6:3, 3:6, 6:4, 7:6 (10).

На осминафиналите Димитров се изправя срещу испанеца Баутиста Агут, който елиминира Беноа Пер. При нов успех българинът най-вероятно ще се изправи на четвъртфиналите срещу Рафаел Надал.

Победата на Димитров над Раонич не беше никак лека, но Димитров показва, че работи здраво върху психическата си устойчивост и в решителния четвърти сет спечели тайбрека с 12:10 точки. Това се случи след като Димитров пропусна четири мачбола, но при петата възможност не сбърка и записа трета победа от общо четири изиграни мача срещу канадеца.

Срещата между двамата започна равностойно и вървеше гейм за гейм в първия сет. При 3:3 гейма Димитров изоставаше с 0:30, но спечели следващите 4 точки и удържа подаването си. В следващия гейм българинът се възползва максимално от грешките на съперника си и проби на нула. Последва още един безупречен гейм в полза на Димтров, който затвори сета с 6:3.

Раонич започна втората част значително по-добре, сервираше уверено, докато на Димитров подаването не му вървеше. При 1:2 гейма две непредизвикани грешки на Димитров му костваха пробив, който можеше да върне веднага, но след няколко изравнявания Раонич успя да поведе с 4:1. При 5:3 канадецът сервираше за сета и поведе с 30:0, но Григор спечели следващите три разигравания и стигна до точка за връщане на пробива. В този миг отново мощният начелен удар спаси Раонич и той изравни резултата в сетовете.

Третата част започна и продължи с размяна на геймове. Решителният момент настъпи при 5:4. Тогава Раонич започна подаването си с двойна грешка, а после форхенд по правата и великолепен минаващ удар осигуриха на Григор Димитров три сетбола, като още първият от тях беше реализиран и българинът поведе с 2:1 сета.

Не толкова лека беше четвъртата част на срещата за Димитров. Канадецът няколко пъти успя да се измъкне от трудни ситуации и доведе нещата до тайбрек. В него той първи стигна до минипробив и поведе с 4:2 точки, но след това Григор взе 4 поредни и това означаваше два мачбола. Раонич не се предаде и изравни - 6:6, след което на свой ред имаше сетбол, но Григор го отрази. Българинът пропусна още два шанса да затвори мача и това можеше да му изиграе много лоша шега, защото в тайбрека Раонич сервираше по-добре, отколкото в целия сет. При 11:10 Димитров съумя да влезе в разиграване и този път Раонич не издържа. Той заби топката в мрежата, а Григор триумфално вдигна ръце под бурните овации на публиката.

mediapool.bg