Кламер БГ - Новини: Гражданско сдружение иска забраната на ВМРО

Гражданско сдружение иска забраната на ВМРО

България

|
Пон, 11 Май 2020г. 17:09ч.
Гражданско сдружение иска забраната на ВМРО

Граждажднска инициатива настоява властите да започнат обстойна проверка на дейността на ВМРО, която в крайна сметка да приключи със забраната на партията. Инициативата се казва "Граждани за демократична и правова държава" и поставя под съмнение дали дейността на партията съответства на конституцията и законите на страната.

В подробно писмо до президента, премиера и главния прокурор, гражданите припомнят част от публичните изяви на видни представители на ВМРО за последните три години - скандалите в Държавната агенция за българите в чужбина и антиромската риторика на партията.

"Считаме, че е необходимо да се изясни дали тази политическа партия не нарушава системно Закона за политическите партии и Конституцията и дали дейността на нейни представители не е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията", се казва в писмото на гражданите.

Те настояват президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата "ВМРО". Румен Радев е призован да поиска от ДАНС анализ за дейността на партията от май 2017 г., когато тя влезе в управлението.

Премиерът е апелиран да свика заседание на Министерския съвет, "на което да бъдат обсъдени многобройните данни в медиите за противозаконна и противоконституционна дейност на представители на партия ВМРО-БНД".

Главният прокурор е приветстван за действията на прокуратурата срещу сдружение "Български национален съюз - Еделвайс", което бе забранено от съда.

"Считаме, че дейността на представителите на партия ВМРО-БНД е идентична и в абсолютна сходност с доказаната противоконституционна дейност на представителите на "БНС-Еделвайс", дори тежестта на деянията им са с по-висока степен на обществена опасност, тъй като ВМРО-БНД е политическа партия, чийто членове заемат високи и отговорни държавни длъжности (вицепремиер, министър, депутат и др.)", се казва в писмото на гражданската инициатива.

mediapool.bg