Кламер БГ - Новини: Разследва се грешка на Ивайло Пенчев при пилотирането на падналия самолет

Разследва се грешка на Ивайло Пенчев при пилотирането на падналия самолет

България

|
Пон, 11 Май 2020г. 18:01ч.
Разследва се грешка на Ивайло Пенчев при пилотирането на падналия самолет

Прокуратурата е започнала разследване на самолетната катастрофа, при която пострада собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев. Самолетът му падна на летището край софийското село Лесново в събота. След инцидента Пенчев, който е пилотирал машината, бе откаран по спешност в болница със счупен прешлен.

На този етап разследващите подозират грешка при управлението на малкия самолет, става ясно от съобщението. Делото се води от районната прокуратура в Елин Пелин. В съобщението е записано, че при управление на "въздухоплавателно средство били нарушени правилата за движение".

Вследствие на това е причинена и телесна повреда. До момента е извършен оглед на мястото, провеждат се разпити на свидетели и са назначени експертизи, съобщават от държавното обвинение.

Самият Пенчев твърди, че най-вероятната причина за катастрофата е техническа неизправност на машината. В неделя пред бТВ той заяви, че самолетът бил подгрят преди излитане, но веднага след като се оказал във въздуха установил, че двигателят не набира скорост и няма тяга. Затова решил да се върне и кацнал твърдо. Пенчев допълни, че имал 20-годишен опит като делтапланерист, а от 5 години управлявал този самолет.

Заради нараняванията си в понеделник Пенчев бе опериран, съобщи бТВ. Преди това самият той отправи призив за даряване на кръв в социалните мрежи, защото е с рядка кръвна група – А отрицателна.

mediapool.bg