Кламер БГ - Новини: Гражданите разместиха партийните листи в 13 района

Гражданите разместиха партийните листи в 13 района

България

|
Пет, 16 Юли 2021г. 17:27ч.
Гражданите разместиха партийните листи в 13 района

Гражданите разместиха партийните листи в 13 района

В 13 района на страната има разместване на депутати заради преференциален вот. Най-много размествания има в листата на ГЕРБ – 11, следва "Демократична България" с 6 и БСП с трима.

Най-голямото обръщане е настъпило в листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград. Там последният Стефан Апостолов се е изкачил до втората позиция с над 19 % преференциални гласове. Случилото се има своето логично обяснение, защото става дума за бившия футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Третият в листата ГЕРБ Георги Динев получава над 11% преференции и така изпреварва втория - Бисер Михайлов.

Подобно нещо се случва и в Сливен. Последният в листата на ГЕРБ-СДС Чавдар Божурски с над 10% преференции влиза в парламента втори след водача на листата Десислава Танева.

В Бургас третият в листата на ГЕРБ Тодор Байчев изпреварва с 9 % преференции втората - Юлия Трифонова Йоргова-Форд.

Третата в листата на "Демократична България" Стела Николова получава над 25% преференциален вот и изпреварва втория в листата Ивайло Митковски.

Преференциален вот размества листите на БСП и ГЕРБ-СДС във Велико Търново, съобщава БНТ. Шестият в листата на левицата Румен Павлов се изкачва до втората позиция. Третият в листата на ГЕРБ-СДС Димитър Николов става втори след Костадин Ангелов.

В Пазарджик четвъртият в листата на ГЕРБ-СДС Стефан Мирев събира над 19 на сто преференциален вот и така се изкачва до втората позиция. Третият в листата Димитър Гечев е с над 12 % преференции и също си осигурява депутатско място.

Осмият в листата на БСП в Плевен Стефан Бурджев е получил близо 15% преференции и става втори след водача Румен Гечев. В листата на ГЕРБ също има пренареждане. Четвъртият в листата на партията Валери Лачовски става първи с 12% преференции. Третият в листата на ГЕРБ-СДС Александър Николов събира над 9 % преференции и се изкачва до второ място.

В Пловдив-град Ивайло Старибратов (Демократична България) получава 9.5 % преференции и става втори след водача Христо Иванов.

В Пловдив-област четвъртата в листата на БСП Веска Ненчева има над 15% преференции и става втора след водача на листата Манол Генов. Разместване и в листата на ГЕРБ. Петият Димитър Янев с 10 % преференции влиза втори след водачката Дани Каназирева. Така третият Йордан Кръстанов остава извън НС.

В 23 МИР София има разместване на листата на Демократична България. Десетата в листата Елисавета Белобрадова с над 12% преференции се изкачва до втората позиция след водача на листата Атанас Атанасов. Така е изместен шестият в листата Васил Гюров, който засега не влиза в парламента.

В 24 МИР София има други разместване в листата на "Демократична България". Четвъртият в листата Мартин Димитров с над 10% преференции става втори след водача на листата Владислав Панев. Петата в листата Таня Андреева с над 8 % преференции се изкачва до трета позиция, така третия в листата на "Демократична България" Божидар Божанов не влиза в Народното събрание.

В 25 МИР София има още размествания в листата на "Демократична България". Третият в листата пулмологът Александър Симидчиев изпреварва с над 8 % преференции втория Борислав Сандов. И двамата влизат в парламента заедно с водача на листата Христо Иванов.

В София-област петият в листата на ГЕРБ-СДС Валентин Милушев с над 9% преференции изпреварва втората в листата Николина Ангелкова. И двамата влизат в парламента, заедно с водача на листата Младен Маринов.

mediapool.bg