Кламер БГ - Новини: Граждани протестират в Сливен срещу експулсирането на кинезитерапевт в Либия

Граждани протестират в Сливен срещу експулсирането на кинезитерапевт в Либия

България

|
Пет, 09 Юни 2023г. 15:14ч.
Граждани протестират в Сливен срещу експулсирането на кинезитерапевт в Либия

Колегите и пациентите на Юсеф смятат, че е несправедливо обвинен.

Майки на деца с увреждания, граждани и пациенти организират протест на 12 юни, понеделник, в подкрепа на кинезитерапевта Юсеф Алтабиб, който четвърти месец е в Центъра за настаняване на бежанци в Любимец, съобщи БТА.

Юсеф от 23 години живее и работи в страната. На 10 февруари тази година е бил задържан от службите по миграция и отведен насилствено от работното си място. Със заповед на председателя на ДАНС на Юсеф Алтабиб е наложена принудителна административна мярка "експулсиране“, отнето му е правото на пребиваване и му е наложена забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите – членки на Европейския съюз за срок от пет години с мотив, че с действията си чужденецът може да постави в опасност сигурността на българската държава, се посочва в определение на Върховния административен съд от 15 март т.г.

Адвокатът му е обяснил по-рано пред БТА, че заповедта за задържане е във връзка с доклад по член 4 от Закона за ДАНС, че е свързан с лица, които са свързани с чужди служби и с терористични организации.

Протестът в понеделник е от 12:30 часа пред сградата на Административния съд в Сливен, а в този ден ще бъде гледано делото на Юсеф във Върховния съд в София. То е свързано с искането му да бъде освободен от бежанския център.

Карамфилка Петрова, медицинска сестра в Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Иван Селимински“ в Сливен, която е колежка на Юсеф, съобщи, че през октомври Върховният административен съд ще гледа делото за експулсиране на кинезитерапевта.

Според колегите му той е несправедливо обвинен и настояват да остане в страната, където практикува от 23 години и е помогнал на много пациенти, предимно деца с увреждания. В града върви подписка в негова подкрепа.

"Изминаха 4 месеца откакто нашият кинезитерапевт е затворен в лагера за бежанци в гр. Любимец. Децата ни продължават да са без терапия. Нека застанем заедно и го подкрепим да продължи да практикува своята професия", призовава една от майките на деца с нужда от специфична грижа, които са посещавали терапевта.

През 2011 г. по време на Арабската пролет Юсеф Алтабиб е бил сред организаторите на протести пред посолството на Либия в София с искане посланикът на Либия да декларира, че взема страната на революцията, че подава оставка и да заяви, че представлява либийския народ.

mediapool.bg