Кламер БГ - Новини: Започна строеж на 111-метров пилон за 1110 кв. м български флаг на Роженските поляни

Започна строеж на 111-метров пилон за 1110 кв. м български флаг на Роженските поляни

България

|
Пет, 09 Юни 2023г. 15:58ч.
Започна строеж на 111-метров пилон за 1110 кв. м български флаг на Роженските поляни

Специални машини и експрети вече копаят изкопа за грандиозния пилон, сн. Фондация

Направена е първа копка за изграждането на най-високия пилон в Евросъюза и на най-високо разположен в света, от който ще се вее огромен български флаг, видим от километри разстояние, съобщиха от фондация "Наследство в бъдещето", която реализира грандиозния проект чрез национална дарителска кампания "България заслужава!", под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Съоръжението трябва да е готово до началото на юли и ще бъде открито на 14 юли с с мащабно шоу систорически живи картини, фойерверки и концерт на естрадната прима Лили Иванов. В следващите дни до 16 юли ще се проведат традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години, заявиха от фондацията.

Изкопът от хиляда кубични метра за 111-метровия пилон се извършва като дарение от фирмата " Артстрой" на председателя на Областното представителство в Смолян на Камарата на строителите Асен Соколов. Специализирани машини и строителни специалисти се занимават с оформянето на терена, който се намира на 1430 м надморска височина.

Височината и тежестта на огромното съоръжение, която ще е 111 тона, символизират площта на България от 111 хил. кв. км., както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите. В избора на мястото - Роженските поляни - също е вложен смисъл – за обединението българите от две страни на една граница, заявяват от фондацията

Пилонът ще бъде качен на Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще е с големина от 1110 кв. м.

Послания от 28-те области на България ще бъдат гравирани в основата на монумента върху плоча с карта с контурите на страната ни. Картата вече е изработена безвъзмездно от училището по каменоделство в с. Кунино.

За да се довърши мащабният проект обаче са нужни още 200 хиляди лева, като срокът за събирането им е краят на месец юни. Дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка - IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

mediapool.bg