Кламер БГ - Новини: "Градус" ще съди и бизнесмена Павел Стоименов, обвиненията му били неверни (Обновена)

"Градус" ще съди и бизнесмена Павел Стоименов, обвиненията му били неверни (Обновена)

България

|
Вт, 11 Май 2021г. 18:32ч.
"Градус" ще съди и бизнесмена Павел Стоименов, обвиненията му били неверни (Обновена)

Ден след като зеленчукопроизводителят Павел Стоименов обвини в Народното събрание съсобственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов в участие в картел за пазара на рентата на земеделска земя, от "Градус" съобщиха във вторник, че компанията не е правила бизнес с Павел Стоименов, а обвиненията му били "неверни и манипулативни" твърдения. От компанията посочват, че ще търсят и съдебна отговорност за изказаните твърдения. От Г-8, която се оказа фирма, обединяваща 11 земеделски производители, също отрекоха пред Mediapool участие в картел

Миналата седмица агробизнесменът Светослав Илчовски отново в парламента обвини Ангелов в картел, но на пазара на слънчоглед.

"Градус": Не поддържаме търговски отношения с Павел Стоименов

"Градус" АД категорично отхвърля всички обвинения, отправени от най-високата институционална трибуна в България. Дружеството не поддържа и не е поддържало търговски отношения с лицето Павел Стоименов, като определя като неверни и манипулативни твърденията му, отправени пред Народното събрание", посочиха във вторник от компанията

Оттам посочват, че единственото вярно в думите на Павел Стоименов е "признанието му, че не познава г-н Иван Ангелов и никога не е имал бизнес отношения с него".

От компанията посочват, че възнамеряват да потърсят съдебна отговорност "за всяко невярно твърдение, отправено по адрес на дружеството".

"Градус" АД няма да толерира безправието и кулоарното правосъдие. Ударът по имиджа и стойността на компанията не е просто укорим, той е престъпен. Дружеството ще използва всички законови възможности, за да защити своите инвеститори и клиенти", посочиха още оттам.

Преди ден фермерът Павел Стоименов обяви пред комисията по ревизия в парламента, че Иван Ангелов участва в картел за пазара на рентата на земеделска земя.

"Има картел - Г-8 - той е образуван от много земеделци в Стара Загора под ръководството на Иван Ангелов. Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя", разказа Стоименов.

В детайли Стоименов посочи, че е бил извикан да му бъде съобщено да плаща рента, която е по-малка и ощетява собствениците на земи. По думите му лица, изпратени от Иван Ангелов, му казали - "Бате Иван ви вика на килимчето".

Стоименов не се подчинил и заради това смята, че са били запалени три от офисите му, както и къща на негова служителка. Тя била възстановена, но след това отново запалена.

На въпрос как си обяснява силата на шефа на "Градус" Иван Ангелов в Стара Загора, Стоименов каза: "Той самият го каза - като ми спрат един камион яйца, се обадих на премиера. Това е зависимост", коментира Стоименов.

Той каза още, че преди години същите хора са му откраднали по електронен път фирмата.

Г-8: Ангелов няма дял в нашата фирма

"Изказването на г-н Стоименов е долнопробна лъжа, в която няма грам истина. Г-н Ангелов няма дял в нашата фирма, аз съм се виждал само веднъж с него, преди 6 години по някакъв въпрос. Нямаме с него нищо лошо", каза пред Mediapool Георги Калинчев, управител на Г-8. Той определи като глупости информациите за картел, който държал цената на рентата ниска.

В момента Г-8 се консултирали с адвокати, предстои да вземат решение на общо събрание дали ще заведат дело срещу Стоименов.

mediapool.bg