Кламер БГ - Новини: Задават се километрични задръствания между София и Перник заради ремонт на пътя

Задават се километрични задръствания между София и Перник заради ремонт на пътя

България

|
Вт, 11 Май 2021г. 18:33ч.
Задават се километрични задръствания между София и Перник заради ремонт на пътя

Километрични задръствания през следващите няколко месеца се задават между София и Перник. Това е едно от най-натоварените трасета у нас.

Причината е започващият на 12 май - сряда, поетапен ремонт на 4 км от първокласния път в отсечката между жп гара "Владая" и пътен възел "Даскалово", съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В първия етап ще се работи в около 3.4 км участък от жп гара Владая до кръстовището за село Рударци и Кладница в село Драгичево.

За да не се затруднява трафикът между София и Перник и предвид предстоящите почивни дни около 24 май организацията на движението няма да се променя до средата на юни, уточниха от АПИ.

Първо поетапно ще се извършват подготвителни и предвидените ремонтни дейности извън пътното платно, а след това около средата на юни ще се пристъпи към същинските строително-ремонтни работи. Тогава ще бъде ограничено движението в платното за София като трафикът ще преминава двупосочно в платното за Перник.

След завършването им в средата на юли работата ще продължи в платното за Перник, а движението ще се прехвърли в ремонтираното платно за София.

За улеснение на трафика и ограничаване на възможностите за образуване на задръстване на кръстовището в село Драгичево ще бъде забранен левият завой за Рударци, посочват от АПИ.

Обходният маршрут за пътуващите към село Рударци е през пътен възел "Даскалово" или през центъра на село Драгичево, където може да се обърне посоката на движение.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно като следват стриктно поставената сигнализация и ограничението на скоростта до 50 км/ч.

Пътната агенция апелира шофьорите, които ежедневно пътуват между София и Перник, да ползват автомагистрала "Струма", като алтернативен маршрут на първокласния път през Владая.

Ремонтът на отсечката между жп гара "Владая" и пътен възел "Даскалово" включва полагане на нова асфалтобетонова настилка, подсилена с геомрежа по цялата ширина на платното.

Ще бъде подобрено отводняването и ще бъдат възстановени прилежащите водостоци. Пътят ще е с нови бетонови бордюри, мантинели и пътни знаци.

Предвижда се през септември ремонтните дейности да продължат в отсечката от Драгичево до пътен възел "Даскалово". Планирано е те да завършат до края на годината.

Ремонтите дейности са възложени на "Пътища Перник" ДЗЗД, с което АПИ има договор по Закона за обществените поръчки за поддържане на републиканските пътища на територията на област Перник. ​В обединението "Пътища Перник" влизат фирмите "Лиел констракшън" ЕООД и "Регионални мрежи" ЕООД.

Ремонтът на 4-те килоиметра ще струва 6.7 млн. лв. с ДДС (1.675 млн. лв./км), казаха от АПИ в отговор на въпрос на Mediapool.

През есента на 2018 г. бяха ремонтирани около 2 километра от пътя през Владая до местността "Черния кос". Тогава проходът беше затворен за движение и ремонтът продължи около две седмици.

mediapool.bg