Кламер БГ - Новини: Предприятието, събиращо продуктови и водни такси, ще се преобразува

Предприятието, събиращо продуктови и водни такси, ще се преобразува

България

|
Ср, 02 Авг 2023г. 20:22ч.
Предприятието, събиращо продуктови и водни такси, ще се преобразува

Предприятието, събиращо продуктови и водни такси, ще се преобразува

Правителството прие в сряда график за действията по преобразуването на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Какъв точно е той обаче не бе обявено. Стана ясно, че причината за това е приетата през декември миналата година програма за преобразуване на държавните предприятия, сред които са и спортният тотализатор, шестте горски предприятия, компаниите за пристанищната и жп инфраструктура, за радиоактивните отпадъци и други.

Каква точно ще е трансформацията на ПУДООС от правителствената пресслужба не обясняват, но информират, че трябват законови поправки, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Не е ясно и дали предприятието ще остане под шапката на екоминистерството и ще има ли някакви промени в дейността му, която е важна, макар и не толкова известна.

В момента предприятието има определен от държавата бюджет, но също така събира продуктовите такси за пуснати на пазара автомобили, опаковки, електоуреди, масла и други, както и таксите за водоползване от държавните язовири, плащани от ВиК операторите. В него влизат и приходи от продажба на държавни парникови емисии.

С какви пари разполага предприятието през 2023 г. не е ясно, а от началото на годината управата му е провела само едно заседание – през април. На него е одобрено безвъзмездно финансиране за над 10 млн. лв. за проекти на пет общини и за БАН, както и безлихвен заем за близо милион за община Самоков. Местната власт в Раднево е получила 4.2 млн. лв. за канализация, Ботевград – близо 2.6 млн. лв. за ВиК мрежа. На Стрелча са предоставени 2.87 млн. лв. също за ВиК, Твърдица ще получи 607 хил. лв. за рекултивация на старо сметища, а Свещов – 143 хил. лв. за компостери. Парите за БАН са за проучване на територията за бъдещия яз. "Яденица" за защитени зони, а Самоков взема безлихвен заем от 980 хил. лв. за купуване на компактер за свето депо за отпадъци.

Според данните от финансовия отчет на ПУДООС за 2022 г. тя е започната с налични 165.7 млн. лв. в сметките. Постъпленията през миналата година от продуктови такси са били за 21 млн. лв., от водни – 37.1 млн. лв., от парниковите квоти – 13.2 млн. лв., а от наказателни постаноления – 2 млн. лв. В касата на предприятието влизат и приходите от дейността на инсинератора в Александровска болница – 1.5 млн. лв. От отчета обаче става ясно, че правата върху съоръжението за изгаряне на биологични отпадъци, а понякога и наркотици, не са уредени. През годините е имало идеи то да бъде предоставено на Министерството на здравеопазването като принципал на Александровска болница. Така и обаче нищо не е направено по въпроса.

В същото време предприятието през миналата година е предоставило 51.2 млн. лв. безвъзмездно по 328 проекта. 47.1 млн. лв. са дадени за 25 инвестиционни проекта и още 4.1 млн. лв. - за неинвестиционни.

През годините неведнъж са правени скандални разкрития за дейността на ПУДООС и начина, по който са финансирани проекти на близки до партии общини, такива с политически протекции, както и в родни местна на партийни лидери.

През май 2021 г тогавашният служебен екоминистър Асен Личев обяви, че ПУДООС е източен предизборно. Месец по-рано предприятието ударно сключило договори за 82 млн. лв. при налични за годината 70 млн. лв. и така необезпечените договорени проекти били за 111 млн. лв. Личев обеща ревизия и прекратяване на проекти, но си остана само със заканата, а шефката на ПУДООС Ренета Колева вече бе станала негов заместник. В момента Колева отново е зам.-министър на околната среда в кабинета на министър Юлиян Попов, с когото работиха и в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г.

Още по-назад във времето през 2009 г. стана ясно, че ПУДООС е наливало милиони в общини на ДПС. Тогава също бе обявено, че в резултат на това предприятието е останало без пари, а трябва да покрива договори за 150 млн. лв. И тогава ръководството на екоминистерството при първото правителство на ГЕРБ обеща проверки, но така и не стана ясно дори дали са били проведени те, камо ли да става дума за резултата им.

mediapool.bg