Кламер БГ - Новини: Два не толкова дипломатични сигнала от Сърбия

Два не толкова дипломатични сигнала от Сърбия

България

|
Четв, 03 Авг 2023г. 13:02ч.
Два не толкова дипломатични сигнала от Сърбия

Пендаровски и Вучич, сн. ЕПА/БГНЕС

На връх националния празник на Северна Македония - Илинден, от висши сръбски политици излязоха няколко коментара, явно насочени към България и отношенията между София и Скопие.

Символно президентите на Сърбия и Северна Македония Александър Вучич и Стево Пендаровски отбелязаха празника в сръбския манастир "Св. Прохор Пчински", където се смята, че е формирана македонската република.

"Ние сърбите обичаме македонците и македонския език и не мислим, че той не съществува“, каза Вучич в явна препратка към проблемните отношения между София и Скопие.

Съвсем друг въпрос е липсата на България в отбелязването на подобни дати и отстъплението през последните години, въпреки че отвори под условия врата на Северна Македония към ЕС.

В същото време сръбският министър на външните работи Ивица Дачич коментира отказа на "България да признава националните малцинства".

"България не признава националните малцинства, но пък за сметка на това, толкова много протестира за лошото положение на българите в Сърбия. А това вече наистина е ... Но, когато ние им казваме, а сърбите в България, тогава те отговарят: няма сърби в България. А, това означава ние да кажем няма българи в Сърбия“, каза Дачич, който е сочен като проруски настроен.

Според данните от последното преброяване на населението миналата година като българи се определят около 12 900 души в Сърбия, чието население е около 6.7 милиона.

Въпросът е много чувствителен и заради исканията за признаването на македонско малцинство у нас.

Дачич редовно изпраща провокативни послания към България.

В края на 2020 година той обвини България в извършването на "тежки фашистки престъпления" и коментира поведението на София и Скопие така:

"Ако те смятат, че са българи, че нямат свой език, това си е тяхна работа. Но няма да обявявате българската окупация за администрация“.

Моментът е ключов за управляващите в Северна Македония, които се опитват да променят конституцията и да вкарат в нея и българите, което е основното изискване на София, за да започне Скопие реални преговори за членство в ЕС.

Това е в безспорен интерес и на двете страни, но не и за трети страни, които работят активно срещу евроатлантическото развитие на региона.

Засега конституционните промени са под въпрос, тъй като най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ провежда активна кампания срещу тях с основни опорки, че са “български диктат“ и “заплаха за македонската идентичност“.

mediapool.bg