Кламер БГ - Новини: Протестът #ГАZwithme: Газ от Путин е капан (обновена)

Протестът #ГАZwithme: Газ от Путин е капан (обновена)

България

|
Ср, 24 Авг 2022г. 20:02ч.
Протестът #ГАZwithme: Газ от Путин е капан (обновена)

Протестът #ГАZwithme: Газ от Путин е капан (обновена)

Десетки граждани се събраха в сряда привечер пред сградата на парламента на поредния протест под надслов #ГАZwithme.

Гражданите негодуват срещу намеренията на служебния кабинет да преговаря за доставки на газ с "Газпром". Днешният протест съвпада с националния празник на Украйна.

И тази вечер протестиращите очакват президента Румен Радев да излезе от сградата на "Дондуков" 2, за да го "изпратят".

Хората носят различни собственоръчно изработени плакати, на някои от тях пише, че газът на Путин е капан. На друг е написано: "Моята България не преговаря с убийци на деца".

По-рано гражданската организация "Боец" обяви, че идния понеделник – 29 август, ще бъде опънат палатков лагер пред сградата на Министерския съвет в знак на протест срещу намеренията за разговори с "Газпром" за подновяване на спрените в края на април едностранно от руската компания доставки. Тови вариант бе обявен като неизбежен от служебния министър на енергетиката Росен Христов в понеделник след заседание на извънредния щаб за газовите доставки, който произведе само тази новина. По информация на Mediapool обаче за това са настоявали само синдикатите и бизнес организацията, а останалите членове на щаба не са били съгласни. Въпреки това министърът обяви, че разговори с "Газпром" ще има.

Точно затова "Боец" обяви във Фейсбук блокадата на правителствената сграда. С нея демонстрантите ще искат незабавната оставка на Христов, както и гаранции от служебния кабинет, че няма да подновява доставките и няма да сключва нов договор за доставка на газ с "Газпром", наречена от организацията "терористи, които едностранно и незаконно спряха доставките на газ за България в нарушение на договора и всички международни правни норми".

"Българските граждани не желаем повече страната ни да бъде поставяна на колене и в зависимост от Кремъл", посочва се в призива на организираното във Фейсбук събитие, което ще започне в 19 часа.

Според "Боец" казусът с възобновяването на руските газови доставки има и морална страна. "Газпром" не е търговско дружество, а оръжие в ръцете на Путин за изнудване, натиск и рекет. "Газпром" е и източник на средства за финансиране на войната в Украйна. Не желаем да бъдем съучастници на убийствата на невинни цивилни граждани, жени и деца в Украйна! А всеки лев и стотинка за "Газпром" са пари за смърт и зависимости" , посочват организаторите на протеста.

Те се заканват да останат в палатковия лагер "колкото време е нужно и колкото сили имаме".

"Това ще е тест за гражданското общество на България, за гражданите, за партиите и политиците. Или поне за тези, които не ги е страх и не искат да се връщаме в блатото на мафията, корупцията и Петата колона. И имат смелостта да се изправят срещу злото и да отстояват справедлива кауза и цел", допълват организаторите.

Призовават всички граждани: "Подсигурете си време и си носете палатки, шатри, сгъваеми столове, храна, вода, топли дрехи, дъждобрани".

mediapool.bg