Кламер БГ - Новини: Двама полицаи загинаха при опит да спрат автобус пълен с мигранти

Двама полицаи загинаха при опит да спрат автобус пълен с мигранти

България

|
Четв, 25 Авг 2022г. 12:33ч.
Двама полицаи загинаха при опит да спрат автобус пълен с мигранти

Сн. бТВНовините

Двама полицаи загинаха в Бургас при опит да спрат автобус пълен с мигранти, съобщи МВР.

Това са старши полицай Иван Градев и Йордан Илиев от Първо Районно полицейско управление в Бургас.

Тежкият пътен инцидент е станал около 5 часа сутринта на кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас. На място е директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов.

Полицейският патрул е направил опит да препречи пътя на шофьора на автобуса. Той губи контрол над превозното средство при опит да вземе завоя наляво на кръковото кръстовище и помита полицейската кола и два павилиона.

Преди това автобусът, в който са пътували 48 мигранти, сред които деца и жени, е отказал да спре на сигнал подаден от гранични полицаи.

Последвал е втори опит за спиране на автобуса на изхода на Созопол. Шофьорът отново е отказал да се подчини. Тогава е последвала гонката на превозното средство, което е с чужди регистрационни номера.

През последните седмици България е подложена на силен мигрантски натиск, като вече имаше няколко пътни инциденти с превозвани мигранти.

"Предприехме мерки, за да се спре засиления мигрантски натиск. В момента включваме дронове и военна техника", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

При катастрофата няма пострадали мигранти.

Има двама задържани по случая, които не са български граждани. Издирва се още едно лице, каза Иван Демерджиев в Бургас пред журналисти. Той обеща, че това престъпление ще бъде разкрито.

Вътрешният министър каза, че има съмнения, че има замесени хора от системата на МВР в трафика на хора.

"Днес т.нар. каналджии обявиха война на българската държава. Ще отговорим на тази война със всички свои възможности. Ще включим и Министерството на отбраната", каза Демерджиев.

"Нашата задача е да не допускаме повече такива инциденти и аз ще дам всичко от себе си да не допускаме повече да се случват такива неща", допълни Демерджиев.

Ден на траур ще бъде обявен в петък в Бургас в памет на загиналите двама полицейски служители. Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов, който също е на мястото на инцидента.

"В моите очи те са герои", заяви Димитър Николов.

mediapool.bg