Кламер БГ - Новини: Горските пожари тази година – по-малко и с по-малко щети

Горските пожари тази година – по-малко и с по-малко щети

България

|
Пет, 24 Юли 2020г. 14:44ч.
Горските пожари тази година – по-малко и с по-малко щети

Горските пожари от началото на годината досега са намалели спрямо същия период на 2019 г.

и опожарените площи са почти двойно по-малко, съобщиха в петък от Изпълнителната агенция по горите. Ведомството предупреди, че с увеличаването на температурите нараства опасността от възникването на горски пожари и че горските и ловни стопанства проверяват готовността си и дали са предприети мерките по почистване на ивици и лесокултурни прегради.

От началото на годината в горските територии на страната са регистрирани 252 пожара, в които са изгорели общо 12 635 дка. Засегнати са широколистна и иглолистна дървесна растителност, треви, незалесени площи и мъртва горска постилка. Това е с 60 броя по-малко спрямо същия период на миналата година, а засегнатите и унищожени гори в страната са общо 21 040 дка.

От агенцията припомнят, че високите температури и проявата на небрежност при паленето огън в горите са най-честите предпоставки за възникване на пожари, които застрашат и живота на животни и хора. Посетителите на горите да не проявяват небрежност и са палят огън само на позволените места, а при забелязване на пожар в гората незабавно да подадат сигнал на телефон 112, казват от ИАГ.

mediapool.bg