Кламер БГ - Новини: Владислав Горанов заподозря сговор между премиера и Гешев

Владислав Горанов заподозря сговор между премиера и Гешев

България

|
Съб, 26 Март 2022г. 13:12ч.
Владислав Горанов заподозря сговор между премиера и Гешев

снимка БГНЕС

“Подозирам, че има сговор или опит на Кирил Петков да подаде ръка на Иван Гешев“, каза в събота бившият финансови министър Владислав Горанов пред бТВ. Той беше един от тримата арестувани при зрелищната солова акция на МВР преди десет дни. Другите арестувани бяха бившият премиер Бойко Борисов и пиарката му Севделина Арнауднова.

Според Горанов с действията си премиерът е отнел възможносттана своите коалиционни партньори да говорят за върховенство на правото. “Те нямат право, нямат никакъв аргумент“, допълни Горанов, който обясни, че в сравнение с арестите на МВР нахлуването на прокуратурата в президентството е било като “детска игра“.

От интервюто на Горанов не стана много ясно защо той подозира сговор между Гешев и Кирил Петков. Прокуратурата отказа да повдигне обвинения на тримата арестувани, въпреки настояването на полицията. В продължение на две години хората на Гешев отказват да образуват наказателно производство по сигнала на Васил Божков, че е дал над 60 милиона лева подкупи на Горанов и Бойко Борисов, за да помогне на хазартния си бизнес.

Едва сега прокуратурата показва някакво намерение да разпита Божков, защото Европейската прокуратура вече го е направила. На този фон в продължение на 11 години ГЕРБ брани в парламента статуквото в съдебната власт, включително недосегаемостта на главният прокурор, което продължава и по време на мандата на Иван Гешев.

В момента ГЕРБ бойкотира конституционната комисия, която има за цел да промени именно статута на шефа на държавното овбиенние.

Бившият финансов министър каза, че той лично е бил арестуван с прессъобщение по телевизията. По това време Горанов се е намирал в дома си, където е гледал телевизия със служители на МВР, докато се извършвали претърсвания и изземвания.

"Самото обстоятелство, че някой е арестуван с прессъобщение говори за пороците в системата. Без особен драматизъм мога да попитам дали 30 години преход са били достатъчни за политическа система, която не позволява изнасилване на институциите“, каза бившият министър, но не стана ясно към кого е този въпрос.

Горанов не изглеждаше особено впечатлен през април 2018 година, докато Гешев арестуваше кметицата на район "Младост“ в София Десислава Иванчева в продължение на над 5 часа пред очите на всички в центъра на София.

Относно пресконференцията на Васил Божков, в която той отново директно обвини бившия премиер и финансовия министър в рекет, Горанов отказа да коментира.

“Доживяхме някой да рекетира Божков, че и да го заплашва“, каза Горанов.По думите му, ако не е бил конфликтът между Божков и неговите бизнес партньори, едва ли държавата е щяла да разбере, че се е случвало нещо нередно в Комисията по хазарта.

"Като гледаш числата и виждаш нарастване, което не ти дава основание да смяташ,че се случва нещо нередно. Може би беше грешка, че се предоверихме натогавашния председател на Комисията по хазарта, който беше назначен отправителството на Орешарски“, каза още Горанов.

Борисов: Дълбоко ще съжаляват

В събота от Враца партия ГЕРБ за пореден път обяви, че иска оставката на правителството.

"Дълбоко ще съжалявате за това, което причинявате. От ГЕРБ все ще остане нещо. От вас няма нищо да остане", обърна се към управляващите Борисов.

Той се обърна към актива на партията във Враца с думите, че вече е спокоен, защото “и без лидер, капитаните могат да се самоорганизират"

"Сегашното правителство е правителство, което няма ясна политическа цел и ясна идеология. В историята на България това вероятно е най-некомпетентното и безпомощно правителство", каза на свой ред Томислав Дончев.

mediapool.bg