Кламер БГ - Новини: Главният прокурор на Испания заплаши каталунския премиер със затвор

Главният прокурор на Испания заплаши каталунския премиер със затвор

Свят

|
Вт, 26 Септ 2017г. 09:33ч.
Главният прокурор на Испания заплаши каталунския премиер със затвор

Лидерът на каталунското сепаратистко регионално правителство Карлес Пучдемон за пръв път бе заплашен от испанските власти със затвор заради ролята му в спорния референдум за независимост на Каталуния, съобщи ДПА.

Шест дни преди планираното допитване испанският главен прокурор Хосе Мануел Маса заяви в интервю за радио “Онда серо“, че не е изключено Пучдемон да влезе в затвора. По думите му той може да бъде обвинен в злоупотреба с публични средства, наред с други закононарушения.

Но Пучдемон се зарече, че на 1 октомври ще има вот, въпреки изричната забрана от испанския конституционен съд и противопоставянето на централните власти в Мадрид.

“Потвърждавам, че ще има урни и бюлетини, както и нещо още по-важно за произвеждането на референдум: гласоподаватели“, каза той в интервю за френското радио „Франс ентер“.

Междувременно на извънредно заседание ръководствата на националните полицейски служби в Испания обсъдиха мерки за блокиране на гласуването.

Испанските власти направиха достатъчно, за да дискредитират и предотвратят референдума, планиран за края на седмицата, коментират двама високопоставени представители на испанското правителство, цитирани от Ройтерс. Те твърдят, че Каталуния не разполага с избирателна комисия, урни, бюлетини, изборни материали, средства за прозрачно преброяване, както и други средства за произвеждане на референдума. Според тях резултатите от референдума няма да получат международно признание, нито легитимност.

Към Каталуния бяха пренасочени допълнителни полицейски сили с цел предотвратяване на безредици. Точните цифри не са известни, но според различни съобщения между и 3 и 4 хиляди полицаи са изпратени към областта. От събота всички полицейски подразделения там са поставени под директния контрол на Министерството на вътрешните работи в Мадрид.

По-рано Конституционният съд на страната наложи тежки глоби. Седмината членове на каталунската Централна избирателна комисия ще плащат по 12 000 евро глоба всеки ден, докато не се подчинят на правителството в Мадрид, а 15-те членове на териториалната администрация на автономната област - по 6000 евро на ден, съобщава БНТ.

mediapool.bg