Кламер БГ - Новини: САЩ: Схващането, че сме обявили война на Северна Корея е абсурдно

САЩ: Схващането, че сме обявили война на Северна Корея е абсурдно

Свят

|
Вт, 26 Септ 2017г. 14:01ч.
САЩ: Схващането, че сме обявили война на Северна Корея е абсурдно

“Схващането, че сме обявили война на Северна Корея, е абсурдно”, заявиха от Белия дом късно снощи.

По-рано в понеделник вечер външният министър на КНДР Ри Йонг Хо заяви, че страната третира последните изказвания на президента Доналд Тръмп като обявяване на война.

“Не сме обявили война на Северна Корея. Честно казано, това схващане е абсурдно”, заяви говорителят на белия дом Сара Сандърс пред журналисти в отговор на поредната словесна престрелка между КНДР и САЩ.

"Целият свят трябва ясно да помни, че САЩ първи обявиха война на нашата страна", заяви по-рано дипломат номер едно на Пхенян И Йон-хо пред репортери в Ню Йорк.

"Тъй като САЩ обявиха война на нашата страна, ние ще имаме пълното право да вземем контрамерки, в това число и свалянето на стратегически бомбардировачи на САЩ, дори когато те не са в границите на въздушното пространство на нашата страна", предупреди министърът.

Това изявление бележи ескалация в изпълнените с обиди размени на реплики между режима на Северна Корея и Тръмп и допълнително усложнява постигането на дипломатическо решение на най-тежката външнополитическа криза, пред която се е изправяла сегашната администрация на САЩ.

"В светлината на обявената от Тръмп война всички опции ще бъдат на масата за подготовка на операциите на върховното ръководство на Корейската народнодемократична република", заяви министърът, преди да напусне Ню Йорк, където беше за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Думите на дипломат номер едно на Пхенян бяха в отговор на предупрежденията от администрацията на Тръмп, че на масата са всички опции за справяне с развитието на севернокорейската ракетна и ядрена програма и със заплахите на Пхенян да се сдобие с оръжие, способно да достигне територията на САЩ.

Това не е първият път, когато Северна Корея използва фразата "обявяване на война" по адрес на САЩ.

Сегашните коментари на севеврнокорейския външен министър са реакция на публикация на Тръмп в Туитър по негов адрес и по адрес на севернокорейския президент: "Току що чух министърът на външните работи на Северна Корея да говори в ООН. Ако той повтаря мислите на Малкия Човек-Ракета, те няма да просъществуват много дълго".

Преди дни американски бомбардировачи Бе-1Бе Лансър прелетяха в близост до северонкорейската граница като демонстрация на сила. За първи път през XXI век американски самолети прелетяха толкова близо до демилитаризираната зона.

Дипломатическите усилия за справяне с кризата, предизвикана от севернокорейската ядрена и ракетна програма, продължават. Това заяви днес в Делхи шефът на Пентагона Джим Матис, цитиран от Ройтерс.

"Приетите с единодушие резолюции на Съвета за сигурност на ООН увеличиха натиска над Северна Корея, а същевременно ние продължаваме дипломатическите усилия и поддържаме способностите за възпиране на най-опасните заплахи от Северна Корея", заяви той.

Сеул: САЩ и Южна Корея трябва да избегнат ескалация на напрежението

САЩ и Южна Корея трябва да избегнат ескалация на напрежението при евентуални бъдещи провокации от страна на Северна Корея, заяви същевременно във Вашингтон южнокорейската министърка на външните работи Кан Кьон-хва, цитирана от Франс прес.

"Твърде вероятно е Северна Корея да извърши нови провокации", каза ръководителката на южнокорейската дипломация.

"Необходимо е ние, Южна Корея и САЩ, да можем заедно да управляваме ситуацията така, че да избегнем по-нататъшна ескалация на напрежението и инцидентни военни сблъсъци, които могат бързо да се изродят", заяви тя в реч пред мозъчния тръст "Център за стратегически и международни изследвания".

Китай предупреди, че няма да има победители във война със Северна Корея

Никой няма да излезе победител от война със Северна Корея, прeдупреди днес китайското външно министерство след изявленията на режима в Пхенян, че американският президент му "е обявил война", предаде Франс прес.

Няма да има победител във война на Корейския полуостров, която ще има катастрофални последици за целия регион, заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Лу Кан.

Междувременно стана ясно, че износът на гориво от Китай за Северна Корея е намалял през август, понижил се е и вносът на желязна руда от изолираната комунистическа страна на фона на забавянето на търговията след най-новите санкции, наложени от ООН, предаде Ройтерс.

Доставките на въглища обаче са били възобновени след петмесечно прекъсване, сочат данни на митниците. Китай е внесъл 1,6 млн. тона въглища от Северна Корея. Това са първите доставки от февруари, когато Пекин забрани покупките на гориво от Пхенян.

Според данни, публикувани в края на миналата седмица, търговията на Китай със Северна Корея е отчела скок през август въпреки санкциите на ООН срещу севернокорейския износ на въглища, желязна и оловна руда, както и морски храни.

Засега не е ясно защо данните сочат възобновяване на вноса на въглища от Северна Корея, отбелязва Ройтерс. Според брокери и експерти от бранша доставката вероятно е била блокирана в някое пристанище, откакто Пекин внезапно наложи забраната, но след това е била допусната в страната преди най-новия кръг санкции срещу Пхенян.

Руското външно министерство "работи зад кулисите"

Конфликт на Корейския полуостров ще има катастрофални последици и външното министерство на Русия работи "зад кулисите" за намиране на политическо решение на кризата около Северна Корея, съобщи агенция РИА Новости, като се позова на руски дипломат, предаде Ройтерс.

Михаил Улянов, завеждащ дирекцията за неразпространение на ядреното оръжие и оръжеен контрол към руското дипломатическо ведомство, каза също, че подходът на САЩ към Северна Корея води до задънена улица, а санкциите като инструмент са се изчерпали.

Рисковете от войната на думи

За последен път Северна Корея свали американски боен самолет през 1969 г. при управлението на президента Никсън, когато бяха убити всичките 31 души от екипажа на шпионски самолет край бреговете на КНДР. В наши дни капацитетът на Северна Корея да осъществи заплахата си е ограничен. Военновъздушните й сили са остарели, слабо обучени и често пъти с недостиг на гориво. Заплахата обаче засили опасението, че Пхенян и Вашингтон се насочват към възможен въоръжен конфликт, дори и непреднамерен, отбелязва вестник "Ню Йорк таймс".

Въпреки че военният капацитет на Пхенян се смята за твърде слаба опасност за технологията и обучението на пилотите на САЩ, изявлението на севернокорейския външен министър усили тревогите, че обикновена грешка в преценката може да възпламени военна конфронтация и да излезе извън контрол, пише в. "Вашингтон пост", който цитира предупреждението на говорителя на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, Стефан Дюжарик, че избухливите изказвания могат да доведат до фатални недоразумения.

Не е известно дали Северна Корея има капацитета да предизвика военновъздушните сили на САЩ в наши дни. Повечето й ракети земя-въздух и изтребители са на няколко десетилетия, като повечето са от 50-те и 60-те години на 20-и век, когато са били закупени от Съветския съюз, пише изданието.

Няма данни Северна Корея да разполага с по-модерни ракетни системи земя-въздух като руските С-300 и С-400, освен ако се е сдобила с тях тайно.

Дори и само като заплаха, която не може да бъде подкрепена с нужната сила обаче изказването на шефа на севернокорейската дипломация привлича вниманието върху все по-неотложния характер на растящата криза около Северна Корея. След като много от ракетните й изпитания през 2016 г. се провалиха, КНДР през последните месеци ускори тестовете на ракетите си със среден и голям обсег и твърди, че е извършил изпитание на водородна бомба. Бързината на напредъка на Северна Корея изненада дори мнозина военни анализатори, отбелязва "Вашингтон пост".

В събота американски тежки бомбардировачи Б-1Б с ескорт от изтребители прелетяха край бреговете на Северна Корея. Това е първият път през този век, когато бойни самолети на САЩ прелетяха северно от демилитаризираната зона, която разделя Северна и Южна Корея след войната от 1950-1953 г., пише в. "Гардиън".

Оттогава САЩ и Северна Корея строго погледнато са останали в състояние на война. Те не са сключили мирен договор, а от 1953 г. е в сила договорено с ООН примирие.

Северна Корея твърди, че националното й въздушно пространство е на над 50 мили от бреговете й, докато САЩ признават само международно утвърдената норма от 12 морски мили. Не е ясно доколко са се доближили американските бойни самолети до севернокорейското крайбрежие през уикенда.

mediapool.bg