Кламер БГ - Новини: Главният прокурор Иван Гешев е в отпуск до 9 август

Главният прокурор Иван Гешев е в отпуск до 9 август

България

|
Ср, 22 Юли 2020г. 19:09ч.
Главният прокурор Иван Гешев е в отпуск до 9 август

Главният прокурор Иван Гешев е излязъл в платен отпуск от 20 юли до 9 август, съобщи пресцентърът на държавното обвинение в отговор на въпросите на Mediapool.

"Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск, защото може да се концентрира върху стратегически задачи на прокуратурата – борба с корупцията по високите етажи на властта, борба с организираната престъпност и противодействие на битовата престъпност", коментира пресцентърът.

Той все още посещавал работното си място, въпреки че е в отпуска. Сега можел да се концентрира върху стратегическите приоритети на институцията, гласи отговорът на въпросите на Mediapool.

Прокурор Гешев ще бъде заместван през това време от Даниела Машева.

Междувременно за сряда вечерта срещу Гешев е насрочен протест пред Съдебната палата в София. Той ще се проведе под формата на масово хвърляне на каскети – шапката, която Гешев направи своя запасена марка.

В сряда съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов сезира премиера Бойко Борисов със сигнал от 14 страници срещу Гешев. Настояването е Борисов да изиска от правосъдния министър да провокира дисциплинарно производство срещу главния прокурор пред Висшия съдебен съвет заради многократно уронване на престижа на съдебната власт.

По същото време БСП започна по-гласовито да настоява за оставката на главния прокурор. Партията вече настояват той да бъде и изслушан в парламента, въпреки че преди по-малко от месец депутатите имаха възможност да питат Гешев. Тогава въпроси му задаваше само Крум Зарков. БСП вече говори за провокиране на широк дебат за правомощията и мястото на прокуратурата в съдебната власт.

Четири дни преди да излезе в отпуск Гешев каза, че няма намерение да подава оставка. "Не смятам да си подавам оставката, защото си върша работата", каза той в град Шивачево, Сливенско, където бе по повод специализирана операция срещу битовата престъпност.

"Ако ме харесват, това означава, че не си върша работата", каза тогава той. В Шивачево Гешев обясни, че работата му е свързана с това да има правосъдие и справедливост, тя е в интерес на българските граждани. Тогава се похвали, че има над 20 процента спад на битовата престъпност, а телефонните измами са намалели драстично.

mediapool.bg