Кламер БГ - Новини: Гешев прави спецзвено за връзка с Европа

Гешев прави спецзвено за връзка с Европа

България

|
Ср, 03 Юни 2020г. 14:19ч.
Гешев прави спецзвено за връзка с Европа

Главният прокурор Иван Гешев наредил създаването на спецзвено за връзка с Европейската прокуратура под ръководството на Лаура Кьовеши, съобщиха от държавното обвинение. В него ще работят прокурори от отдел "Специализиран" във върховната прокуратура и основната им задача ще е връзка с европейската институция.

"Прокурорите ще осигуряват необходимото съдействие на европейските делегирани прокурори при бъдещата им работа по делата за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз като измами, присвояване и разходване не по предназначението им на средства на ЕС, както и корупция на служители, отговорни за отпускането и управлението им", пише в съобщението.

Освен това е сформирана и работна група от прокурори, които трябва да направят преглед на българското законодателство, както и на заповедите в прокуратурата. Целта е да се предложат промени, които биха осигурили добра организация при работата с Европейската прокуратура.

Това не е първият път, в който главният прокурор сформира подобно звено. Същото направи и Борис Велчев през 2008 г. Начело на структурата застана тогавашният прокурор Маргарита Попова. Впоследствие тя стана министър на правосъдието, а по-късно – вицепрезидент.

mediapool.bg