Кламер БГ - Новини: Осем медици са заразени с коронавирус в Сливен

Осем медици са заразени с коронавирус в Сливен

България

|
Ср, 03 Юни 2020г. 14:31ч.
Осем медици са заразени с коронавирус в Сливен

Двама лекари, четири медицински сестри и двама санинатари от частната болница "Хаджи Димитър" в Сливен са дали положителни проби за коронавирусна инфекция през последното денонощие. Новината за заразените голям брой медици в Сливен съобщи първо главният секретар на националния оперативен щаб доц. Димо Димов на редовния брифинг в сряда сутринта. По-късно

кметът на Сливен Стефан Радев, който е председател на Общинския кризисен щаб, съобщи на извънреден брифинг, че става въпрос за медици от гастроентерологичното отделение на частната болница "Хаджи Димитър".

"Тези случаи в Сливен като че ли идват да потвърдят наблюдаваните до момента изводи за разпространението на коронавируса. 7 от колегите работят в едно и също отделение на болница, която не приема пациенти с Covid-19", коментира Димов. "В Сливен е затворено въпросното отделение, откъдето са колегите. Ще се изследват контактните лица, ще бъдат установени и всички пациенти, които са преминали през това отделение в рамките на предходния месец".

Кметът на Сливен каза, че източникът на заразата вероятно е пациент с Covid-19, тъй като има пациенти, които са минали през отделението и в последствие са били диагностицирани с коронавирус. Това кара специалистите да смятат, че първоизточникът е пациент.

В момента в двете инфекциозни отделения в Сливен има общо 24 пациенти с коронавирус, като десет от тях са медицински лица. В общината заразените досега са 109. 69 са излекувани, а 10 са починали.

Освен заразените медици в Сливен има и един случай на заразена медицинска сестра в София, съобщиха от Националния оперативен щаб.

22 нови случая, епицентърът е в Сливен и Ямбол

Общо 22 са новите случаи на заразени с коронавирус за денонощието при направени 1347 теста . Данните показват, че епицентърът на заразата се измества от София към Ямбол и Сливен. Новините случаи в тези два града са общо 13. Във Видин, Пазарджик и Перник има по един случай, а в София са останалите шест.

Сред заразените има две деца в София, които не се нуждаят то болнично лечение.

Двама починали, сред които и лекар

Два са смъртните случаи за изминалото денонощие, като единият е на лекар. Починалият лекар е от Видин, на 77 години и е бил лекуван в столичната болница "Св. Ана". Той е имал исхемична болест на сърцето, диабет и хипертония. Вторият случай на починал е жена на 67 години в Пловдив, която се е заразила в Пазарджик.

От Българския лекарски съюз (БЛС) изказаха съболезнования на семейството и близките на починалия лекар. "С дълбока скръб посрещнахме новината за смъртта на д-р Борислав Иванов, който на 77 години се връща на работа, когато болницата във Видин остава без лекари, непосредствено преди настъпването на епидемията. Изгубихме трети колега в битката с Covid-19. Д-р Иванов ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг", казаха от съсловната организация.

Починалите с коронавирусна инфекция до моента са 146 души. Средната възраст е 68,7 години.

Добрите новини са свързани с рекордния брой оздравели за последното денонощие - 83 души. С тях броят на успешно прекаралите инфекцията вече е 1206 души.

Продължават да намаляват хората, които се лекуват в болница. Броят им е 132, а само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение

mediapool.bg