Кламер БГ - Новини: Гешев посрещна украински магистрати на границата

Гешев посрещна украински магистрати на границата

България

|
Пон, 07 Март 2022г. 13:46ч.
Гешев посрещна украински магистрати на границата

Сн. БНР

В България тази нощ пристигнаха 92-ма членове на семейства на служители на съдебната власт в Украйна. Заради мобилизацията на мъжете в Украйна пътуващите са само жени и деца.

Те идват от градове, в които се водят военни действия и ще бъдат настанени в България в почивна база на прокуратурата.

Евакуацията е била организирана в рамките на 24 часа, каза главният прокурор на България Иван Гешев, който беше на границата при Дуранкулак, за да посрещне двата автобуса от Украйна.

Той посочи, че пристигащите сами са пожелали да дойдат в България.

"С мен се свързаха представители на украинската прокуратура, разговарях с украинския главен прокурор, с други представители на украинската съдебна власт. Първоначално това беше идея само, на 2 или 3 март, и в събота спешно се обадиха сутринта и се наложи спешно да организираме нещата. За по-малко от 24 часа се организира всичко", каза главният прокурор.

Настаняването на пристигащите е организирано в база на прокуратурата.

Гешев съобщи, че е подготвил предложение за предоставяне на две бази на прокуратурата за настаняване на бежанци, което трябва да бъде обсъдено от пленума на Висшия съдебен съвет.

В тях ще могат да бъдат приютени още около 200 души.

Той коментира, че е на граничния пункт, защото е поел ангажимент към украинските си колеги, с които се познават лично и с които имат добри колегиални отношения.

mediapool.bg