Кламер БГ - Новини: Гешев отиде при близки на убито от пияна шофьорка момче

Гешев отиде при близки на убито от пияна шофьорка момче

България

|
Вт, 06 Юли 2021г. 12:26ч.
Гешев отиде при близки на убито от пияна шофьорка момче

Снимка: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев, който от месеци не се появява на публични места, отиде във врачанското село Търнава, за да се срещне с близките на убито от пияна шофьорка момче. 17-годишният бе блъснат на 29 юни вечерта. 39-годишната водачка даде положителна проба с 1.05 промила алкохол. Тя бе арестувана, но след това съдът я освободи срещу 3 хил. лв. гаранция. Роднините на загиналото момче реагираха остро и в събота излязоха на протест.

При срещата им Гешев обясни, че разбрал от кмета на селото, че те искат среща с него. Близките попитаха как така детето още не е било погребано, а шофьорката вече е била пусната от ареста.

"Това дете е прегазено и е доказано, че тя е извършила това убийство. Защо тя е на свобода срещу тези 3 хил. лв. гаранция? Аз мисля, че по принцип до делото трябва да е в следствения арест, което е нормално. Така го мислим всичките", заяви един от близките.

Гешев се съгласи с него и се опита да обясни, че не може да казва на съда какви решения да взема. Главният прокурор отказа да коментира решението и обеща, че то ще бъде протестирано. Освен това делото е взето на специален надзор.

"Прокуратура и съдът са различни. Аз мога да поема ангажимент за прокуратурата, за моята структура, но задържането се определя от съда и аз не мога да му кажа какво да прецени. Ние ще го протестираме пред горната инстанция. И второто, за което поемам ангажимент, то вече е направено. Как да ви обясня...в прокуратура има като система, по-важните дела се наблюдават. В момента е взето на специален надзор. Апелативна прокуратура-София ще наблюдава какво прави Окръжна прокуратура-Враца. А отгоре е Върховна касационна прокуратура, която ще наблюдава апелативна и окръжна прокуратура, т.е. директно Върховна касационна прокуратура и аз в крайна сметка ще наблюдаваме какво става с този случай", заяви Гешев.

mediapool.bg