Кламер БГ - Новини: Софиянци могат да гласуват тестово с машини в метрото

Софиянци могат да гласуват тестово с машини в метрото

България

|
Вт, 06 Юли 2021г. 14:38ч.
Софиянци могат да гласуват тестово с машини в метрото

Софиянци могат да гласуват тестово с машини в метрото

Жителите и гостите на София могат да гласуват тестово с машини, каквито ще се използват в повечето секции на предстоящите парламентарни избори. Демонстрации на вот с устройства ще се провежда на няколко спирки на метрото.

Желаещите могат да пробват как се гласува с машина на метростанциите "Орлов мост", "Софийски университет" и "Сердика" до петък.

На устройствата обаче има демо версия – т.е. не са написани реалните имена на партиите и коалициите, не са използвани и имената на кандидатите. Вместо това пише например "Политическа партия 09". В изборния ден обаче имената на формациите ще са изписани на машините за реалното гласуване.

Предстоящите парламентарни избори ще са първите, в които в част от секциите ще се гласува само машинно, а в останалите – само с хартия. В секциите с над 300 избиратели в страната и извън нея, ще има само устройства. Там с хартия ще може да се гласува само при форсмажорни обстоятелства.

ЦИК вече пусна и онлайн симулатор за машинно гласуване. Целта и на демонстрациите, и на симулатора е възможно най-много хора да видят как се гласува с устройства и така да се избегнат притесненията им в самия изборен ден.

Отделно до края на работната седмица ще има пробни гласувания и в различни столични райони.

mediapool.bg