Кламер БГ - Новини: Германските социалдемократи с 5-процентна преднина пред консерваторите на Меркел

Германските социалдемократи с 5-процентна преднина пред консерваторите на Меркел

Европа

|
Нед, 05 Септ 2021г. 10:36ч.
Германските социалдемократи с 5-процентна преднина пред консерваторите на Меркел

Кандидатът на социалдемократите за канцлер Олаф Шолц

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) запазва 5-процентната си преднина пред консерваторите на канцлера Ангела Меркел преди парламентарните избори, показва ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Според изследването на института ИНСА подкрепата за ГСДП остава на равнище от 25 процента в сравнение с последното проучване на института, което е от 30 август. Консервативният блок на Меркел Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) продължава да е на второ място с електорален дял от 20 процента (без промяна).

Трети с 16 процента са Зелените, при които ИНСА отчита лек спад от 0,5 пункта.

По-нататък с почти изравнени позиции следват либералите от Свободната демократическа партия с 13 процента (спад с 0,5 пункта) и крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 12 процентни пункта (увеличение от 1 процент). Крайнолявата формация "Левите" е със 7 процентни пункта (без промяна).

Непроменен остава делът на хората, които биха гласували за други партии (7 процента).

На 26 септември германците ще отидат до урните, за да пуснат гласа си на парламентарни избори. След тях десноцентристкият канцлер Меркел ще се оттегли.

За да бъдат представени в парламента, партиите е необходимо да спечелят 5 процента от пропорционалния вот или поне три мажоритарно избрани места.

mediapool.bg