Кламер БГ - Новини: Подкрепата за консерваторите на Меркел пада рекордно ниско

Подкрепата за консерваторите на Меркел пада рекордно ниско

Европа

|
Вт, 07 Септ 2021г. 18:34ч.
Подкрепата за консерваторите на Меркел пада рекордно ниско

Ангела Меркел и Армин Лашет, сн. ЕПА/БГНЕС

Канцлерката Ангела Меркел отправи днес гореща молба към германските гласоподаватели да подкрепят на предстоящите този месец избори правителство, водено от консерватора Армин Лашет, казвайки, че другият вариант за тях е управление на лява коалиция, предаде Ройтерс.

Молбата на Меркел бе отправена на фона на последните данни от анкета на агенция "Форза", поръчана от медийната група РТЛ/Н-ТВ, според която подкрепата за консервативния блок ХДС/ХСС е паднала под 19 процента - най-ниския резултат, получаван някога от политическата формация.

Резултатите от анкетата показват още, че Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ увеличава преднината си с 6 пункта, достигайки 25 процента, "Зелените" получават 17 процента, а "Свободните демократи" - 13 на сто от гласовете на участниците в анкетата. Крайнолявата партия "Левите", която на теория би могла да се обедини с ГСДП и "Зелените", получава 6 на сто, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" - 11 на сто.

Откакто изгуби преднината си от ГСДП, консервативният блок ХДС/ХСС все повече разчита за съживяването на предизборната си кампания на предупреждения за рязък обрат наляво в управлението под ръководена от ГСДП коалиция. Залогът е бъдещият курс на Германия, която след 16 години стабилно дясноцентристко управление на Меркел е най-голямата европейска икономика и най-населената страна в Европа, посочват от Ройтерс.

"Гражданите скоро ще се изправят пред избор: или правителство, което приема или най-малкото - не отхвърля подкрепата на (крайнолявата) партия "Левите", включващо ГСДП и "Зелените", или федерално правителство, водено от ХДС и ХСС с Армин Лашет за канцлер - федерално правителство, което с умереност води нашата страна към бъдещето". Това заяви Меркел пред законодателите в долната камара на германския парламент в своята вероятно последна реч пред тях.

Шолц от своя страна заяви, цитиран от ДПА, че още едно дясноцентристко управление ще "коства на Германия работни места и жизнен стандарт" и допълни, че Германия се нуждае от ново начало.

"Левите" вчера представиха крайнолявата партия като възможен коалиционен партньор на ГСДП и "Зелените".

Лидерът на ГСДП Олаф Шолц многократно се дистанцира от "Левите", наричайки партията неподходяща за правителство докато не се ангажира публично с подкрепа за НАТО, трансатлантическото сътрудничество със САЩ и стабилните обществени финанси.

mediapool.bg