Кламер БГ - Новини: Германската крайна десница пред изкушението на радикализацията

Германската крайна десница пред изкушението на радикализацията

Европа

|
Пет, 29 Ноем 2019г. 17:39ч.
Германската крайна десница пред изкушението на радикализацията

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" избира утре новото си ръководство в момент, в който радикалното й крило има силни позиции заради скорошните си изборни успехи в провинциите на бившата Източна Германия и укрепва влиянието си върху младата формация, предаде Франс прес.

Ден преди конгреса в Брауншвайг (Северозападна Германия) единствената официално обявена кандидатура за председателския пост бе на депутата Готфрид Курио, физик на 59 години, известен с изявленията си срещу мигрантите в Бундестага.

Той обаче е "вълк единак" в тази партия, която е характерна с антимигрантската си и антиислямска позиция, решителното си противопоставяне на Ангела Меркел и елитите и с открит скептицизъм за необходимостта от борба с климатичните изменения.

Останалите претенденти ще се разкрият в последната минута и макар зад кулисите да се спрягат имена, то залогът е да се прецени дали най-радикалната фракция ще засили влиянието си или не.

Конгресите на "Алтернатива за Германия", която нейният съпредседател Александър Гауланд сам нарича "анархистка клика", вече поднесоха няколко изненади заради съперничествата, разкъсващи партията от създаването й преди само шест години.

Очаква се досегашният съпредседател и евродепутат Йорг Мойтен отново да участва в надпреварата. Петдесет и осем годишният икономист, родом от благоденстващата провинция Баден-Вюртемберг, е представител на "умереното" течение, което е най-силно в Западна Германия, но става все по-изолирано от радикално настроените.

Ръководена от партийния ръководител в Тюрингия Бьорн Хьоке, радикалната фракция, наричана "Крилото", е в подем след трите последователни изборни успеха в Източна Германия през септември и октомври.

В провинциите Бранденбург, Саксония и Тюрингия "Алтернатива за Германия" спечели над 20 процента от гласовете и стана втора политическа сила. В Бранденбург и Тюрингия крайнодесните изпревариха дори и консерваторите на канцлера Меркел.

"Крилото" иска да радикализира партията и да постави под въпрос културата на покаяние за нацистките престъпления, които са фундамент на германската идентичност в следвоенния период.

Фракцията е в подем в бившата комунистическа Източна Германия, където миналото и скандалните връзки с неонацисткото движение на част от кандидатите не отблъснаха избирателите.

Радикалното крило въпреки това е във фокуса на службите за вътрешно разузнаване, които го поставиха под наблюдение, и е в обтегнати отношения с много от партийните активисти в Западна Германия.

"Изборните успехи на неофашисткото крило в източните провинции още повече ще засилят радикализацията. Все повече умерени членове на "Алтернатива за Германия" я напускат", пише Матиас Кент, експерт по крайната десница, в статия в швейцарския всекидневник "Тагесанцайгер".

В крайна сметка евентуалната кандидатура на депутата Тино Хрупала, 44-годишен бояджия на сгради, би се харесала на всички. Хрупала, който е родом от Гьорлиц, провинция Саксония, който никога досега не е играл първостепенна роля, иска да обедини различните течения. Според него "Крилото" е неразделна част от "Алтернатива за Германия", като в същото време той се държи на разстояние от фракцията.

Освен ако 78-годишният патриарх на партията Александър Гауланд не реши да се кандидатира в последния момент. Гауланд, който е и съпредседател на парламентарната група, заяви, че ще вземе решение в зависимост от това кои са другите кандидати.

Преди две години тази знакова за партията фигура обяви кандидатурата си по време на конгрес, за да участва в надпревара с опонент.

"Алтернатива за Германия" е трета политическа сила в Бундестага (след Християндемократическия съюз и Германската социалдемократическа партия) с около 90 депутати, но въпреки това е в застой на национално ниво, като в социологическите проучвания резултатите й варират между 13 и 15 процента.

В началото "Алтернатива за Германия" беше против еврото, после се обяви против мигрантите и против Меркел, яростно противопоставяйки се на политиката на отваряне на границите, възприета от канцлера през 2015 и 2016 г., когато Германия приюти един милион кандидати за убежище.

Няколко демонстрации на противници на "Алтернатива за Германия" са планирани за утре в Брауншвайг, а автомобилната компания "Фолксваген", чието име по силата на договор за реклама се използва от залата, където ще се проведе конгресът на крайнодесните, помоли логото й да бъде премахнато по време на събитието.

mediapool.bg