Кламер БГ - Новини: Франция привика турски посланик заради обидите на Ердоган към Макрон

Франция привика турски посланик заради обидите на Ердоган към Макрон

Европа

|
Съб, 30 Ноем 2019г. 11:00ч.
Франция привика турски посланик заради обидите на Ердоган към Макрон

Посланикът на Турция във Франция беше повикан във френското външно министерство. До това се стигнало, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че френския му колега Еманюел Макрон е в "състояние на мозъчна смърт".

Ердоган заяви това в петък по време на изява в истанбулски университет. Думите му бяха провокирани от критиките на Макрон към турската военна операция в Сирия, както и интервюто му пред сп. "Икономист", в което твърди, че "НАТО е в мозъчна смърт".

"Изявленията на френския президент са пример за болно, повърхностно разбиране. Какво казва той? Че НАТО е в мозъчна смърт. Г-н Макрон, виж, обръщам се от Турция, ще го кажа и в НАТО, първо ти провери твоята собствена мозъчна смърт", заяви Ердоган, който преди това окачестви твърдението на Макрон за "неприемливи".

Турският президент бе недоволен и от изказване на Макрон, че Турция не трябва да очаква подкрепа от НАТО за своята военна операция в Северна Сирия.

Макрон и Ердоган ще присъстват на срещата на върха на НАТО следващата седмица. Напрежението между двете страни се засили заради турската военна операция в Сирия и ролята й в трансатлантическия отбранителен съюз, който също участва в борбата срещу "Ислямска държава".

Френското външно министерство заяви, че турският посланик е бил повикан, за да обясни "неприемливи изявления, които нямат място във френско-турските отношения и не могат да заменят необходимия диалог между страните", предаде Асошиейтед прес

mediapool.bg