Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Германия иска временна забрана за британци в ЕС

Коронавирусът в Европа: Германия иска временна забрана за британци в ЕС

Европа

|
Пон, 28 Юни 2021г. 12:58ч.
Коронавирусът в Европа: Германия иска временна забрана за британци в ЕС

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел възнамерява да предложи на европейските лидери налагането на временна забрана за британски граждани да влизат в ЕС заради разпространението на индийския вариант на коронавируса, съобщава The Times.

Британският вестник твърди, че Меркел иска да предложи Великобритания да бъде обявена за "предизвикваща особено безпокойство страна”. Тази забрана може да се отнася за неваксинирани, но и за ваксинирани британски граждани.

Според източници в британското правителство редица страни от съюза като Гърция, Испания, Кипър, Малта и Португалия, възнамеряват да се противопоставят на подобно предложение от страна на Германия.Причината е туризмът.

Известният като Делта вариант на коронавируса вече е регистриран в повече от 85 страни, сочат данните на Световната здравна организация.Това е най-заразната мутация на вируса, която се появила от началото на пандемията.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел даде положителна проба за коронавирус, след като наскоро присъства на европейска среща на високо равнище в Брюксел, предадоха ДПА и Ройтерс.

Бетел си е направил вчера сам тест, резултатите от който са били потвърдени с Пи Си Ар тест. Той има леки симптоми, включително висока температура и главоболие, но планира да продължи работата си дистанционно. Премиерът ще остане под карантина 10 дни.

По време на двудневната среща на високо равнище Бетел е бил в контакт с много други европейски лидери, включително германската канцлерка Ангела Меркел. На кадри от срещата се вижда и как той стои близо до австрийския канцлер Себастиан Курц и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Всички те носят маски.

Правителството на Люксембург не смята никой друг държавен или правителствен ръководител за близък контакт на Бетел, потвърди говорителка на премиера. В Люксембург за близък контакт се смятат присъствието на двама или повече души в затворено помещение, на по-малко от два метра и без маска, в продължение на повече от 15 минути, отбелязва ДПА.

Говорител на Шарл Мишел подчерта в Туитър, че на срещата на високо равнище са били спазвани хигиенните правила.

Люксембургският премиер е получил само една доза от ваксината срещу коронавируса на Astra Zeneka, която му е била поставена на 6 май. По график той е трябвало да получи втора доза тази седмица.

От днес цяла Италия е бяла зона, тоест с почти никакви рестрикции заради коронавируса, предаде АНСА. От днес отпада и задължителното носене на маски на открито, наложено преди седем месеца.

Но разпространяващият се вариант Делта на вируса поражда безпокойство. През юни новозаразените се умножиха четирикратно в сравнение с май. Това крие риск от налагане на локални червени зони в страната.

Руските власти съобщиха днес за рекорден брой смъртни случаи сред заразените за денонощие в Москва и Санкт Петербург. Това е знак, че епидемичната ситуация в страната, връхлетяна от варианта Делта, се влошава, предаде Франс прес.

По официални данни в Москва са регистрирани през последните 24 часа 124 починали, а в Санкт Петербург - 110. Това надхвърля рекордните стойности, достигнати в двата града през уикенда.

До момента жертвите на коронавируса в Москва са общо 22 210. Активните случаи в града към днешна дата са 175 682 - максимум от началото на пандемията.

Броят на починалите в цяла Русия е нараснал през последното денонощие с 611 и възлиза на 133 893. Новите заразени от вчера във федерацията са 21 650, а общият установен брой на случаите досега - 5 472 941. Активните случаи в страната са 369 708.

В Москва от днес в сила влизат някои нови ограничения, предаде Франс прес. За част от служителите се връща задължителната дистанционна работа, а за служителите от сектора на услугите се въвежда задължителна ваксинация. Освен това се въвежда и пропуск, който ще се използва при ходене на ресторант. Московчани ще трябва да свалят от интернет портала на Москва Кю Ар код, потвърждаващ, че те са били ваксинирани, че са прекарали зараза в последните шест месеца, или че имат отрицателен тест за коронавируса, не по-стар от 72 часа.

Турското министерство на вътрешните работи публикува наредба във връзка с премахването на ограниченията заради пандемията и преминаване към 3-и етап на пълно нормализиране на живота от 1 юли.

Слага се край на комендантския час и ограниченията за излизане от домовете през уикендите. Отменят се и ограниченията върху междуградските превози и пътувания. Премахват се ограниченията и мерките в курортните комплекси, но при спазване на изискванията за носене на маски, хигиенни мерки и социална дистанция.

Отварят се киносалоните, театрите и концертните зали. Премахват се ограниченията за броя посетители на сватбите. Премахва се и ограничителната мярка за броя на посетителите и масите в ресторантите, заведенията за хранене, бюфетите и др. Отварят се кафенетата, игралните зали, чайните градини на открито.

Всички работни места,които са били затворени заради пандемията, ще заработят нормално от 1 юли.

mediapool.bg