Кламер БГ - Новини: ЕС е готов да въведе още санкции срещу Беларус

ЕС е готов да въведе още санкции срещу Беларус

Европа

|
Вт, 29 Юни 2021г. 13:33ч.
ЕС е готов да въведе още санкции срещу Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко

ЕС е готов да въведе допълнителни санкции срещу Беларус, съобщи високопоставен представител на европейските институции, пожелал анонимност, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че Брюксел настоява Минск да освободи държаните около 500 политически затворници и да им изплати финансови обезщетения. Източникът добави, че санкции, каквито са в сила срещу Беларус от миналата седмица, ЕС е въвел още само срещу Русия и Сирия.

По неговите думи досега европейските страни са утвърдили четири списъка за санкции срещу Беларус, които включват оръжейно ембарго, запор на имущество, забрани за пътуване. Санкциите обхващат 166 държавни представители и 57 организации.

Според него санкциите забраняват използването на беларуското въздушно пространство от авиокомпании от ЕС, както и прелитането над ЕС на самолети, използвани от беларуски организации. Той посочи, че спазването на ограниченията е отговорност на държавите от ЕС и те могат да глобяват нарушителите.

Източникът уточни, че последните санкции срещу Минск засягат търговията с горива, но не и със суров петрол и това е решение на държавите от ЕС. Той добави, че ЕС остава готов да осигури три милиарда евро за Беларус, когато страната поеме по пътя на демокрацията.

mediapool.bg