Кламер БГ - Новини: Германия издирва агент на ГРУ заради хакерската атака срещу Бундестага през 2015

Германия издирва агент на ГРУ заради хакерската атака срещу Бундестага през 2015

Европа

|
Вт, 05 Май 2020г. 18:42ч.
Германия издирва агент на ГРУ заради хакерската атака срещу Бундестага през 2015

Германската федерална прокуратура е издала заповед за ареста на руснака Дмитрий Бадин, заподозрян за хакерска атака срещу компютърната система на Бундестага през 2015 г. по поръчка на руската служба за външно разузнаване ГРУ, съобщи във вторник "Зюддойче цатунг", цитиран от Ройтерс.

Според мюнхенското издание Бадин е издирван и от властите в САЩ за хакерски нападения, включително за кражба на имейли на Хилари Клинтън и на Демократическата партия преди президентските избори през 2016 г.

Без да посочва своите източници, "Зюддойче цайтунг" твърди, че германските следователи "са сигурни", че 29-годишният Бадин е една от водещите фигури, отговорни кибератаката на сървъра на Бундестага през април 2015 г. Засега няма коментар по случая от федералната прокуратура, отбеляза Ройтерс.

Поне 16 гигабайта данни са били открадната при атаката, сред които и хиляди имейли на депутати.

Германското разследване по случая се водеше съвместно със САЩ и Нидерландия, отбелязва изданието. И допълва, че разследващите в Германия са идентифицирали и втори заподозрян.

Ако издирваният Бадин случайно напусне Русия, той първо ще бъде екстрадиран в САЩ, пише вестникът.

В страницата на ФБР за най-издирваните от американското правосъдие, Бадин е посочен като служител на ГРУ от подразделение 26165, известно също като хакерската група Fancy Bear, която извършва кибератаки срещу правителствени, военни и спортни институции в западни държави.

mediapool.bg