Кламер БГ - Новини: Борисов се скара на Скопие за недопустими изказвания

Борисов се скара на Скопие за недопустими изказвания

Европа

|
Четв, 07 Май 2020г. 00:33ч.
Борисов се скара на Скопие за недопустими изказвания

Премиерът Бойко Борисов отново обяви подкрепата на България за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, но предупреди, че можем да реагираме по време на преговорния процес, ако не бъдат изчистени спортните исторически въпроси.

"Да, разбираме нашите колеги в Република Северна Македония, че са в предизборна кампания и тогава обикновено патриотизмът и национализмът много се отприщват, но имаше недопустими за нас изказвания", каза Борисов след срещата на лидерите на ЕС и Западните Балкани, която се проведе по видеоконферентна връзка.

"Особено ме заболя от това, че България е фашистка държава, не е спасила македонските, а само българските евреи. Това е гавра с българския подвиг на българския народ, българската църква, на хората, които са лягали на релсите, за да не допуснат влаковете да напуснат България с над 50 000 евреи", добави Борисов.

"Нека да си водят предизборната кампания, но не за сметка на България. Защото - ние твърдо ги подкрепяме, но и толкова твърдо държим на историята и това, което много ясно сме разписали в договора за добросъседство".

Борисов съобщи, че ЕС е мобилизирал пакет от над 3.3 млрд. евро за Западните Балкани.

"Това е незабавна подкрепа за здравния сектор", каза той.

Премиерът добави, че за нуждите на социално-икономическо възстановяване пакетът е от макрофинансова помощ в размер 730 млн. евро. И 1,7 млрд. евро помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти.

"Това е огромна финансова инжекция за Западните Балкани, така че народите в страните да усетят, че действително ЕС следва неотклонно пътя към присъединяването им", посочи Борисов.

По-рано в сряда външният министър на Северна Македония Никола Димитров каза, че е невъзможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа. Според него ако дългосрочната цел на България е да бъде близка със Северна Македония, сегашното оспорване на идентичността ни раздалечава.

Преди седмица Борисов настоя българо-македонската комисия да изчисти спорната история и отклони въпросите дали е възможно София да спре Скопие по пътя към Европейския съюз.

Комисията на практика е блокирана, а македонските представители в нея настояха да спре работа, въпреки че към момента не е постигнала конкретни резултати.

Българските представители в комисията твърдят, че македонците са отказали да се събират преди предсрочните избори в страната. Комисията не успя да стигне до съгласие за Средновековието и за историческата личност на Гоце Делчев.

Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел.

Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен. Македонските представители обаче поискаха комисията да си вземе почивка.

Освен това настояват в нея да влязат и чуждестранни експерти, което не се приема от българска страна.

Македонските политици не приемат каквото и да е оспорване на македонския език и македонската нация.

Според БАН обаче официалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език. Българската реакция бе в отговор на приетата от Академията на науките и изкуствата в Скопие "Харта за македонския език", според която официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като "македонски".

mediapool.bg