Кламер БГ - Новини: Германия забрани проиранската групировка "Хизбулла“

Германия забрани проиранската групировка "Хизбулла“

Свят

|
Четв, 30 Апр 2020г. 12:27ч.
Германия забрани проиранската групировка "Хизбулла“

Германия забрани дейността на подкрепяното от Иран ливанско радикално движение "Хизбулла" на своя територия и го определи за "шиитска терористична организация", съобщиха световните агенции.

Полицията проведе спецакции днес рано сутринта и задържа предполагаеми членове на "Хизбулла". Според органите на реда до 1050 души в Германия са част от радикалното крило на организацията.

"Вътрешният министър Хорст Зеехофер забрани шиитската терористична организация в Германия", написа в Туитър говорител на германското МВР.

Както и ЕС, Германия досега разграничаваше военното и политическото крило на "Хизбулла". Позицията на Германия бе незабавно приветствана от САЩ и Израел.

"Хизбулла" е терористична организация, смятана за отговорна за множество атаки и отвличания в целия свят", заяви Зеехофер пред в. "Билд".

Издадената от него забрана влиза в сила незабавно.

Той допълни, че акциите са се провели на няколко локации в страната.

Десетки полицаи и спецчасти са обискирали джамии и асоциации, свързани с "Хизбулла" в Бремен, Дортмунд, Мюнстер днес рано сутринта.

Джамията "Ал Иршад" е Берлин е била отцепена като отвън е имало поне 16 полицейски микробуса, предаде фоторепортер на АФП.

mediapool.bg